Onderwerp is afgewerkt. Leenheerlijkheden en abdijen 1   van:  ictklas - ict
Opdracht: We schuiven wat verder in de tijd: Zoek zond welke periode de Leenheerlijkheden en abdijen zich situeren.
Vul dit ook aan op de tijdband die je (of een andere groep) voorheen maakte.
Wat zijn leenheerlijkheden?
Wat zijn abdijen?
Wat lijkt je het aantrekkelijkst om te wonen ? Leg uit waarom en wie je dat wel zou willen zijn !

(laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  -Wat zijn leenheerlijkheden?
De diensten van de ridders werden niet betaalt met geld, maar met stukken grond die geleend werden.
Die grond, heerlijkheid genoemd, werd in leen gegeven: de ridder konden er over beschikken over de opbrengt ervan en over de mensen die op die grond woonden.

-wat zijn abdijen ?
Een abdij of klooster was net zoals een leenheerlijkhijd maar van een geestelijke orde.
Meestal hadden de abdijen niet zo een goede grond als dat van de ridders. De monniken maakten de grond vruchtbaar of dezen het water eraf zodat ze er dingen konden laten groeien.

Ik zou liefst vader abd zijn en niet moeten werken en kunnen genieten van paterskaas en abdijbier.

<!--FIG1CAP--> <!--FIG2CAP-->

Bron: in het bundeltje van wereldoriŽntatie