Onderwerp is afgewerkt. Niet alleen een harnas   van:  ictklas - ict
Opdracht: Als we aan de middeleeuwen denken, zien we in onze verbeelding meestal ridders in een harnas rondlopen !
Dit is niet helemaal juist natuurlijk. De middeleeuwen duurden een hele tijd.
Zoek een afbeelding van een man en vrouw uit de tijd van de Franken.
Beschrijf ook de klederdracht.

(laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  De kleding van de frankische mannen bestond uit 2 korte tunieken:een linnen tuniek met daarboven een wollen tuniek die op rechterschouder was vastgegespt.Een lange broek uit grof linnen werd met een koord om het middel opgehouden.Vaak werden de broekspijpen met linnen of wollen beenwindsels omwonden.

De vrouwen droegen een lange tuniek met wijde mouwen.

Harnassen komen maar later. En een harnas was ook een lomp ding. Als je viel geraakte je niet meer recht. Een maliŽnkolder was beter omdat dat eigenlijk een soort hemd en broek was van metalen ringen. Het beschermde je een beetje tegen zwaarden en zo, maar pijlen geraakten er door.
Het is zoals we nu een kogelvrije vest hebben. Dat beschermt ook niet volledig.

Eigenlijk is de kleding van de Franken niet veel verschillend met wat Asterix en Obelix aanhebben.

kleding van een middeleeuwse groep <!--FIG2CAP-->
kleding van een middeleeuwse groep

Bron: bundel klas de middeleeuwen