digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp is afgewerkt. Niet alleen een harnas   van:  ictklas - ict
Opdracht: Als we aan de middeleeuwen denken, zien we in onze verbeelding meestal ridders in een harnas rondlopen !
Dit is niet helemaal juist natuurlijk. De middeleeuwen duurden een hele tijd.
Zoek een afbeelding van een man en vrouw uit de tijd van de Franken.
Beschrijf ook de klederdracht.
 
 (laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  De kleding van de frankische mannen bestond uit 2 korte tunieken:een linnen tuniek met daarboven een wollen tuniek die op rechterschouder was vastgegespt.Een lange broek uit grof linnen werd met een koord om het middel opgehouden.Vaak werden de broekspijpen met linnen of wollen beenwindsels omwonden.

De vrouwen droegen een lange tuniek met wijde mouwen.

Harnassen komen maar later. En een harnas was ook een lomp ding. Als je viel geraakte je niet meer recht. Een maliŽnkolder was beter omdat dat eigenlijk een soort hemd en broek was van metalen ringen. Het beschermde je een beetje tegen zwaarden en zo, maar pijlen geraakten er door.
Het is zoals we nu een kogelvrije vest hebben. Dat beschermt ook niet volledig.

Eigenlijk is de kleding van de Franken niet veel verschillend met wat Asterix en Obelix aanhebben.
   
kleding van een middeleeuwse groep <!--FIG2CAP-->
kleding van een middeleeuwse groep
   
Bron: bundel klas de middeleeuwen

  Naar het begin van de pagina Afdrukken