digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp is afgewerkt. Kwelder ... watblieft ? ? ?   van:  ictklas - ict
Opdracht: -Zoek op wat "kwelder" betekent.
-Zoek twee soorten plantjes die het goed doen in de kwelder.
-Leg ook uit waarom deze planten precies hier groeien.
-Waarom zijn kwelderplanten zo belangrijk voor de kwelder ?
-Waarom vind je geen paardebloemen of madeliefjes in de kwelder ?
 
 (laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  Kwelder is een gebied aan de zee waar er af en toe zeewater door of over stroomt. De grond en het water is zout.

1)Kwelderplanten
zijn landplanten die groeien op zand- en slikvlakten binnen getijdengebieden. Net als andere landplanten hebben ze wortels, stengels, bladeren, bloemen en vormen ze zaden. Kwelderplanten houden niet van zout, maar ze kunnen het wel verdragen.
Door de hinderlijke werking van het zout in de bodem groeien kwelderplanten langzaam. Veel soorten bloeien in de nazomer. De kwelder is dan op z'n mooist. In de herfst sterven de meeste kwelderplanten af. Bij sommige soorten sterft alleen het bovengrondse plantendeel af. Het ondergrondse deel loopt dan in het volgende voorjaar weer uit. Alleen kweldergras blijft ook in de winter groen, als het niet te hard vriest.


2) 2 planten die het goed doen op de kwelder zijn: Engels slijkgras, zeekraal


3) Kwelderplanten leven op het dynamische grensgebied van zee en land. Om zich in kustgebieden te kunnen vestigen en handhaven, moeten ze zijn opgewassen tegen overspoeling met zout water, droogvallen bij eb, golfslag en sterk wisselende temperaturen en zoutgehaltes. De kwelderplanten hebben zich in het overwinnen van dergelijke moeilijke leefomstandigheden gespecialiseerd.

Doordat kwelders regelmatig onder water lopen, kunnen zich hier alleen planten handhaven die tegen zout en overstroming bestand zijn. Men noemt ze zoutverdragende planten. De meest uitgesproken zoutplant is zeekraal, een plantje dat sterk doet denken aan een vetplant.


4) Planten versnellen de opslibbing: het water wordt door de planten afgeremd, waardoor het slib er tussen blijft hangen en bezinkt


5)omdat paardebloemen en madeliefjes niet tegen het zoute water en de zoute grond kunnen, leven ze niet in de kwelder.
   
<!--FIG1CAP--> <!--FIG2CAP-->
   
Bron: uit boeken: De wadden
www.waddenzee.nl

  Naar het begin van de pagina Afdrukken