digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp is afgewerkt. Kokkels   van:  ictklas - ict
Opdracht: Kokkelschelpen vind je overal op het wad. Dit komt omdat kokkels een echte delicatessen zijn, en dit niet alleen voor de mens.
-Zoek uit welke vijanden de kokkel heeft.
-Zoek uit hoe elk van die vijanden de schelp van de kokkel openbreken.
-Hoe de kokkel zich beschermt tegen zijn vijanden.
-Zet een foto van een kokkel bij fig.1
 
 (laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  Vijanden van de kokkel :

Kokkellarven worden gegeten door planktoneters. De volwassen exemplaren worden gegeten door verschillende soorten vogels. Bij laagwater eten scholekster, kanoetstrandloper en zilvermeeuw graag kokkels. Bij hoogwater duiken eidereenden en zee-eenden naar kokkels. De meeste rovers eten alleen de kleine kokkels. Scholeksters en eidereenden kunnen echter ook de grotere kokkels verschalken. Platvissen hebben het voorzien op de siphons van de kokkels. Een andere natuurlijke vijand van de kokkel is de mossel. Als mosselbroed zich afzet op een kokkelbank treedt sedimentatie (zandafzetting) op; dit betekent het einde van de kokkelbank.

Hoe beschermt de kokkel zich tegen vijanden?

Schelpdieren bouwen hun eigen huis. Niet van steen of van hout, maar van kalk!
Hun huis blijft hun hele leven lang groeien. Dat moet ook wel. Het diertje dat erin zit groeit immers ook. Alleen een huis waarin het diertje zich helemaal kan terugtrekken biedt bescherming tegen rovers.


De vijanden van de kokkel breken de schelp open met hun stevige snavels
. Vooral meeuwen zijn er verzot op.
   
kokkel open kokkel
kokkel open kokkel
   
Bron: http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra080/

  Naar het begin van de pagina Afdrukken