Onderwerp is afgewerkt. Een wandelend eiland   van:  ictklas - ict
Opdracht: Stel je eens voor dat je huis elke dag een beetje verandert van plaats. Dat kan niet ? Misschien wel als je op de Waddeneilanden woont, of toch niet ?
-Waddeneilanden zijn door de natuur gemaakt. De vloedstroom brengt heel wat zand mee uit de Noordzee. Bij eb blijft er heel wat van dat zand achter. Op die manier ontstaan zandbanken. Als de zandbanken groter en groter worden ontstaan er kleine duintjes. Ook de wind doet zijn werk. Die blaast het zand op hopen bij elkaar. Als er dan kleine plantjes beginnen te groeien begint het wel al op een klein eilandje te lijken.
-Nu je weet hoe de eilandjes gevormd worden kan je ook achterhalen hoe het komt dat de eilandjes zich verplaatsen. Leg je theorie hier uit.

Kopieer en plak de onderstaande link in een nieuw browservenster en ga na of je theorie kan kloppen.

(laatst bijgewerkt: 11-05-2004)
  Als het eens stormt, dan spoelt er strand weg. Aan de achterkant van het eiland is de stroming van het water niet zo hard. Daarom zakt het zand daar naar de bodem. Er komt dan een stukje bij. Als er aan de ene kant weggaat en aan de andere kant komt er een stukje eiland bij, is het net alsof het eiland een beetje verschoven is.

kaart van alle Waddeneilanden <!--FIG2CAP-->
kaart van alle Waddeneilanden