digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp is afgewerkt. Eb en vloed   van:  ictklas - ict
Opdracht: Weet je wat eb is ? En wat vloed is ? Het zijn twee woorden die bij de zee horen.
-Zoek ze op en leg ook met je eigen woorden uit wat eb en vloed is.
-In de Waddenzee draait alles om eb en vloed. Zoek in een getijdentabel om de hoeveel uur deze elkaar afwisselen. Welke dieren gaan bij eb hun voedsel vinden in de Waddenzee en welke bij vloed. Geef hierbij wat uitleg.
 
 (laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  Eb en vloed

Tweemaal per dag zakt en stijgt het waterpeil. Deze veranderingen noemen we getijden. De maan is de oorzaak van dit natuurverschijnsel. Als de maan recht boven het water staat, zorgt de aantrekkingskracht of zwaartekracht van de maan ervoor dat het zeewater naar de maan toegetrokken wordt. Aan de andere kant van de aarde gebeurt datzelfde omdat de aarde zelf ook door de maan wordt aangetrokken.In de waddenzee kun je bij eb over de bodem van de zee lopen, omdat het water dan weg is.

Vloed betekent:
opkomend water. Dan is er overal in de Waddenzee gewoon water, zoals hoort bij normale een zee.
Alleen bij vloed is de waddenzee dus eigelijk een echte zee. Eb en vloed horen bij elkaar, zoals dag en nacht.
Behalve de maan trekt ook de zon aan het zeewater. Als de zon en de maan met elkaar samenwerken, zijn de vloedbergen extra hoog (springtij), als ze elkaar tegenwerken zijn de vloedbergen lager (doodtij).Om de zes uur verwisselen eb en vloed.

Dieren bij eb en vloed
Bij vloed zoeken dieren zoals zeehonden,...hun voedsel omdat ze kunnen zwemmen.
bij eb zoeken dieren zoals meeuwen,krabben hun voedsel omdat er in de vochtige bodem allerlei diertjes, schelpen, wormen, ... te vinden zijn.
   
<!--FIG2CAP-->
   
Bron: http://users.skynet.be/zoekheteensop/oceaan.htm

  Naar het begin van de pagina Afdrukken