digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiëerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp wordt gewijzigd en is van een andere klas/groep. De Waddeneilanden 3   van:  ictklas - ict
Opdracht: Zonet maakte je "De Waddeneilanden 2".
Leg uit waarom de andere Waddeneilanden, die voornamelijk uit zand zijn samengesteld, toch bestaan.
 
 (laatst bijgewerkt: 19-05-2008)
  De geboorte van een eiland

De waddeneilanden zijn niet door de mens gemaakt,maar door de natuur.
de vloedstroom brengt zand mee uit de noordzee. Als het eb wordt, blijft veel van dat zand in de waddenzee achter.Op die manier onstaan er zandbanken.De zandbak wordt groter en groter.Bij elke vloed komt er meer zand bij. Ondertussen doet de wind ook zijn werk. Die blaast zandkorrels naar de zandbak.Daar onstaan kleine duintjes. Als er dan ook nog kleine plantjes op gaan groeien, begint het een echt eilandje te worden. Zo zijn alle eilanden in de Waddenzee begonnen: een piepklein hoopje zand dat steeds groter werd.

TEXEL

Texel maakte waarschijnlijk eenmaal met Vlieland en de achtergelegen waardgronden één geheel uit: het Eierlandsche Gat is eerst later ontstaan. Wat wij nu Texel noemen was zeker reeds in de 8ste eeuw door het Marsdiep van Huisduinen gescheiden. In de 10de eeuw wordt van een Insula Texla gesproken, al behoorde ook Huisduinen en een deel van West-Friesland eveneens tot de gouw Tesla (Tesle, Tijesle). Het tegenwoordige eiland Texel bestaat uit twee in hoofdzaak geologisch verschillende deelen.
   
het mooie Texel kaart texel
het mooie Texel kaart texel
   
Bron: werkboekje van klas

  Naar het begin van de pagina Afdrukken