digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp is afgewerkt. De wadpier 1   van:  ictklas - ict
Opdracht: 1. Zoek een afbeelding van een wadpier en zet deze bij fig. 1
Noteer onder de afbeelding je bron.

2. Zoek 3 vijanden van de wadpier op en noteer ze hieronder.

3. Wat eet een wadpier ?

4. Leg uit wat dit (je antwoord bij 3) precies is.

5. Leg uit hoe een wadpier eet.

6. Wat zijn dan die "tandpastahoopjes" die je op de wadbodem ziet ?

7. Zoek een afbeelding hierover en zet deze bij fig. 2. Noteer opnieuw onderaan de foto je bron.
 
 (laatst bijgewerkt: 31-03-2006)
  vraag 2. vogels,platvissen en de mens. De mens gebruikt de wadpier als aas bij het vissen.

vraag 3. Een wadpier eet zand. Hij eet het zand op en in zijn lichaam worden alle verteerbare dingen er uit gehaald. Al het eten dat hij niet kan verteren (zand) word er langs de andere kant terug uitgeperst. Dat verklaart ook de tandpasta hoopjes op de wadbodem ( vraag 6).

vraag 4.gestorven plantjes en dieren.

vraag 5.De eb-en vloedstroom spoelt voortdurend zand in de trechter dat zich ophoopt voor de kop van het dier. Door een golvende beweging met zijn lichaam te maken wekt de zeepier een waterstroom op die via de ingang bij de hoop uitwerpselen naar binnen gaat en door de trechter weer naar buiten. Het organisch materiaal dat met deze waterstroom wordt meegevoerd, wordt door het zandfilter voor de kop tegengehouden. Dit zand wordt op deze wijze met voedsel verrijkt en gegeten door het dier. Het darmkanaal filtert het organisch materiaal uit het zand, dat als uitwerpselen het lichaam verlaat.

vraag 6. zie vraag 3
   
wadpier tandpastahoopjes
wadpier tandpastahoopjes
   
Bron: natuurinformatie

  Naar het begin van de pagina Afdrukken