Onderwerp is afgewerkt. De wadpier 1   van:  ictklas - ict
Opdracht: 1. Zoek een afbeelding van een wadpier en zet deze bij fig. 1
Noteer onder de afbeelding je bron.

2. Zoek 3 vijanden van de wadpier op en noteer ze hieronder.

3. Wat eet een wadpier ?

4. Leg uit wat dit (je antwoord bij 3) precies is.

5. Leg uit hoe een wadpier eet.

6. Wat zijn dan die "tandpastahoopjes" die je op de wadbodem ziet ?

7. Zoek een afbeelding hierover en zet deze bij fig. 2. Noteer opnieuw onderaan de foto je bron.

(laatst bijgewerkt: 31-03-2006)
  vraag 2. vogels,platvissen en de mens. De mens gebruikt de wadpier als aas bij het vissen.

vraag 3. Een wadpier eet zand. Hij eet het zand op en in zijn lichaam worden alle verteerbare dingen er uit gehaald. Al het eten dat hij niet kan verteren (zand) word er langs de andere kant terug uitgeperst. Dat verklaart ook de tandpasta hoopjes op de wadbodem ( vraag 6).

vraag 4.gestorven plantjes en dieren.

vraag 5.De eb-en vloedstroom spoelt voortdurend zand in de trechter dat zich ophoopt voor de kop van het dier. Door een golvende beweging met zijn lichaam te maken wekt de zeepier een waterstroom op die via de ingang bij de hoop uitwerpselen naar binnen gaat en door de trechter weer naar buiten. Het organisch materiaal dat met deze waterstroom wordt meegevoerd, wordt door het zandfilter voor de kop tegengehouden. Dit zand wordt op deze wijze met voedsel verrijkt en gegeten door het dier. Het darmkanaal filtert het organisch materiaal uit het zand, dat als uitwerpselen het lichaam verlaat.

vraag 6. zie vraag 3

wadpier tandpastahoopjes