digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp is afgewerkt. Steden : een succes !   van:  ictklas - ict
Opdracht: Zoek uit waarom Gent en Brugge interessante plaatsen waren om een stad te vestigen.
 
 (laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  Brugge en Gent zijn gelegen langs belangrijke wegen en rivieren. Dat maakt hun ligging zo ideaal.De volledige gemeente heeft een oppervlakte van ruim 13.840 hectare, waaronder 193,7 hectare in zee bij Zeebrugge.
De Romeinen legden, na het verslaan van de MenapiŽrs in 53 v. Chr., een uitgebreid wegennet aan in de provincie en bouwden verschillende versterkte kernen tegen de invallen van piraten vanuit de Noordzee. Wellicht was ťťn van die versterkingen langs de kustweg de nederzetting aan de monding van de rivier de Reie waaruit later Brugge zou ontstaan.
De rivieren stroomden en kronkelden in een gebied waar veel gronden periodiek onder water liepen (de meersen) en die dus niet ideaal waren voor landbouw maar beter geschikt voor schapenteelt. Gent zou eeuwenlang de belangrijkste stad van de Nederlanden zijn voor laken (gemaakt van wol), vlas (met in de 19e eeuw de grootste vlasfabriek van West-Europa) en katoen (de eerste geÔndustrialiseerde stad van het vasteland, ook het Manchester van het vasteland genoemd.)In een stad zijn de meeste winkels en dus ook meer kans op overleven in de middeleeuwen. Er moeten daar straten zijn omdat je er met een paard en een kar gerief mee kunt vervoeren. Er moeten daar rivieren zijn omdat je er met een boot moet kunnen overvaren met zware ladingen die voor paard en kar veel te zwaar zijn, zoals ijzer enz.

Daar waar er rivieren en straten bij elkaar komen is het goed om een stad te maken.
   
<!--FIG1CAP--> <!--FIG2CAP-->
   
Bron: google(kaart belgie)

  Naar het begin van de pagina Afdrukken