Onderwerp is afgewerkt. Steden ontstaan   van:  ictklas - ict
Opdracht: Leg kort uit hoe steden ontstaan ?
Waar deze ontstaan ?
Welke periode ? Noteer dit ook bij op de tijdband.

(laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  3de vraag: steden ontstonden in het jaar 1000

1ste vraag: vanaf het einde van de 11de eeuw werden kruistochten ondernomen omdat fanatieke Turken zich bekeren tot de islam en daardoor werd Klein-AziŽ bezet en werd Oost- en West-europa bedreigd.Paus Urbanus 2 riep de Christenen op om een kruistocht tegen de Turken te beginnen.ze wilden het Heilige Land bevrijden van de Turken.Na ongeveer een maand viel Jeruzalem in de handen van de Christenen.Op het einde van de 12de eeuw viel Jeruzalem weer in de handen van de Turken.Er vonden nog zeven nieuwe kruistochten plaats,maar Jeruzalem bleef in de hande van de Turken.Door die kruistochten kwam er een bloei van handel,vooral met Oosten.West-Europa leerde vele nieuwe producten kennen:glas,wandtapijten,zijde,bewerkt leder,rietsuiker,rijst,specerijen,amandelen,vijgen,reukwater,juwelen...
de West-Europeanen namen ook tal van oosterse gewoonten en gebruiken over.Met al die nieuwe koopwaren werden de kooplieden pas echt rijk!Ze konden die nieuwe producten,die van zeer ver moesten worden aangevoerd,immers duur verkopen.Handelaren hadden in die tijd nog geen winkels.Ze reisden met hun koopwaren van de ene plaats naar de andere.Alleen in de winter,als het verkeer op de slechte wegen en bevroren rivieren nauwelijks mogelijk was,vestigden ze zich voor een tijdje op een leenheerlijkheid of in de nabijheid van een burcht of een abdij.maar al gauw begonnen de handelaren eigen nederzettingen te bouwen op plaatsen die gunstig waren voor de handel:kruispunten van land-of waterwegen,dichtbij een abdij of een burcht of in oude Romeinse steden.Ook andere beroepen vestigden zich daar.

<!--FIG1CAP--> <!--FIG2CAP-->

Bron: bundel klas de middeleeuwen