Kleuter

Lijst met thema's voor ICT

Aantal: 21 Terug

Beeldenbank aanleggen
Hier wordt het princype uitgelegd hoe je de bestaande MSPublisher illustraties kan uitbouwen tot een beeldenbank. Een grote bron om een beeldenbank uit te bouwen is http://classroomclipart.com/

Beeldscherm
Voor sommige (educatieve) software moet je de instellingen van je beeldscherm van 256 naar 'ware kleuren' veranderen of omgekeerd. Deze fiche legt je uit hoe je dat moet doen.

Dropload - grote bestanden doormailen
Dropload is een gratis systeem om grote bestanden (tot 100MB) door te mailen via een tussenstap. Is je bestand te groot om gewoon door te mailen kan je gebruik maken van dropload. Hier heb je een stap voor stap handleiding hoe je dropload gebruikt.

E-mail met Yahoo
Hoe moet je een Yahoo mailbox opzetten en hoe werk je er mee ?

Glazen beschilderen
Lesfiche waar uitgelegd wordt hoe je makkelijk een foto op een glas kan schilderen. Dit kan je geven als geschenk voor moeder- of vaderdag, nieuwjaar of een andere speciale gelegenheid.

Hotpotatoes
Handleiding om Hotpotatoes Nederlandstalig te maken. Hotpotatoes is gratis te gebruiken om educatieve oefeningen te maken.

Internet restrictie
Wil je niet dat er bepaalde sites bezocht worden of wil je de internettoegang enkel toelaten op vastgestelde uren ? Lees dan deze fiche rond filtersoftware. Je kan sites "blocken" op categorie, op url of je kan extreem instellen dat enkel de sites die in de lijst 'toegelaten sites' staan kunnen bezocht worden.

kopiŽren van tekst en afbeeldingen
Werkwijze hoe je teksten en afbeeldingen, tekeningen, foto's kan kopiŽren en plakken van uit een ander programma of van een website. Je kan ook schermafrukken kopiŽren in vb. een presentatie, of een schermafdruk nemen uit een pdf document.

MS PhotoEditor
Dit is een werkbundel over fotoverwerking. Ik heb deze als referentiewerk gemaakt naar aanleiding van een kunstproject in het vijfde leerjaar waar ik titularis was. Uitgangspunt was kunst van Andy Warhol.

MSPublisher
Een cursus MSPublisher als referentiewerk. Enkel de functies worden droogjes uit de doeken gedaan. De leerlingen kunnen dit gebruiken om te zoeken hoe ze vb. een tekening kunnen invoegen vanuit een bestand.

Muziek - geluid
Werken met geluid, een cursus om geluiden te gebruiken voor je lessen. Geluiden opnemen, kopiŽren, knippen en plakken.

PhoA : foto - diashow
Maak op een makkelijke manier een volledige diavoorstelling van al je foto's.<br />
Handig bij een ouderavond of tentoonstelling naar aanleiding van een uitstap.

Pixresizer
Foto's en afbeeldingen verkleinen naar een gewenst formaat. Je kan eveneens een ganse map foto's tegelijk verkleinen.

Hoe haal je een podcast in je computer en hoe installeer je iTunes ?

Site@School
handleiding leerling leerkracht. Gebruikershandleiding.

Site@School
Een volledige gebruikershandleiding voor
leerkrachten
leerlingen

site@school install
Site@School (lees site at school) is een CMS om makkelijk leerlingen, leerkrachten, ... zonder technische kennis op een beheersbare, gebruiksvriendelijke manier samen te laten werken aan je schoolwebsite. Op die manier kan je een goede inkijk hebben op wat er leeft op school.

Taalbeschouwing Kruiswoordraadsel
Laat leerlingen met synoniemen en omschrijvingen een kruiswoordraadsel maken. Dit kan als verwerking voor 'woordenschat', inoefening van vocabulaire, ...

Werkbundel maken.
Dit is een cursus die ik gaf voor collega leerkrachten die niet echt vertrouwd waren met computer. De doelstelling is om leerkrachten, na het doorlopen van deze cursus, in staat te stellen een volledige cursus te maken in MSWord./r/nHiervoor leren ze basis Windows, surfen en vele functies die nuttig zijn om een volledig geÔllustreerde lesbundel te maken.

Winzip - zip - unzip
Een site waar je leert hoe Winzip te gebruiken.

Zelf muziek maken met KBPiano : Werkwijze
KBPiano is een programma dat je computer omtovert in een piano of synthesizer.
Je kan er verschillende sporen mee opnemen.
Zo kan je de leerlingen zelf muziek laten creŽren.
Bovendien is dit programma gratis te gebruiken voor niet-commerciŽle doeleinden.