digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 
Kleuter
Taal
WeRo
Rekenen
Meten
Muzische
Godsdienst

Lijst met thema's voor WeRo

Aantal: 270 Terug

Aarde - webcams
Camera's overal ter wereld met zicht op steden, gebouwen, landschappen, enz.

Aarde vanuit de ruimte
Draai de aarde rond, bekijk wolkendek, topografie, op gelijk welke dag of welk uur.

Afrika - vooroordelen
Welk beeld hebben we over Afrika ? Zwart = dom, zwart = lui ? Hoe komt het dat sommigen dat denken?

Antarctica - landschappen en dieren, geschiedenis en expedities
Landschap: Hoe ziet Antarctica er eigenlijk uit? En hoe koud is het er, hoe hoog zijn de bergen en hoe zit het met het vele ijs? In dit hoofdstuk krijg je o.a. op deze vragen een antwoord.<br />
Dieren : Welke dieren komen voor op Antarctica? In dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de Antarctische pelsrob, de Weddellzeehond en natuurlijk de pinguÔns die op dit koude continent voorkomen. Altijd al eens Antarctica willen bekijken? Dat kan ook via Internet. Bekijk de panorama's vanop verschillende plaatsen op de zuidpool.<br />
Geschiedenis : Antarctica is al 5000 jaar lang een groot ongerept natuurgebied. Maar is dat altijd zo geweest? Onderzoekers zijn namelijk van mening dat Antarctica duizenden jaren geleden op een andere plaats op aarde heeft gelegen. Hoe zit dat?<br />
Expedities : Aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw was Antarctica als enige continent nog onbekend voor de mens. Hoe gingen de expedities in hun werk? Lees de indrukwekkende verslagen van enkele bekende ontdekkingsreizigers.

Antarctica - ontdekkingsreizigers
Lang hield Antarctica zich verborgen. Pas in de 19de eeuw zagen mensenogen het voor het eerst. Daarmee was Antarctica het laatst ontdekte continent. Het duurde tot 1911 vooraleer het hart van Antarctica, de geografische zuidpool, bereikt werd. De ontdekking van Antarctica is er een van heroÔsche verhalen. De eerste ontdekkingsreizigers laveerden met hun zeilboten tussen de levensgevaarlijke ijsschotsen. In het begin van de 20ste eeuw trokken stoutmoedige mannen te voet of met een slee door de witte woestijn. Velen lieten het leven of werden verminkt doordat een ledemaat eraf vroor. Maar alle poolreizigers bezorgden de wereld spannende avonturenverhalen.

Azteken
Azteken, Aztec, Mexico, Pre-Columbiaans, geschiedenis, Indianen, Indigenous People, Native American, Tenochtitlan, spelletjes.

BelgiŽ - algemeen
BelgiŽ in een notendop: vlaggen, wapenschild, hymne, nationale feestdag.

BelgiŽ - eerste minister
Website over de eerste minister van BelgiŽ.
Wetstraat 16, premier, beleidsverklaring, werk van de premier. Overzicht van de eerste ministers van ons land.

BelgiŽ - geschiedenis
De Belgische geschiedenis van de prehistorie tot nu:
prehistorie, Middeleeuwen, moderne tijd, Franse periode, Nederlandse periode, revolutie, 1830, federale staat, sociale stappen, kiesrecht, stemmen.

BelgiŽ - geschiedenis Belgische leiders
De geschiedenis van de leiders van BelgiŽ van de Middeleeuwen tot nu.
Koning, keizer, graaf.

BelgiŽ - streekproducten
Dit spel brengt je op een prettige manier dichter bij je streek en laat je de andere Belgische streken ontdekken door de algemene informatie die je krijgt over de streekproducten, voeding, hun herkomst en hun toepassingen in een aantal typische streekgerechten.

BelgiŽ - vorstenhuis
Het Belgische vorstenhuis: een overzicht met foto's en uitleg.<br /><br />
Koningshuis, monarchie, koning, Albert, Paola, Fabiola, Filip, Mathilde, Astrid, Lorenz, Laurent, Claire, stamboom van het Belgische vorstenhuis, nationale feestdag.

Belgische chocolade
Als je op zoek bent naar lekkere chocoladerecepten zit je goed op deze site.
Je leert ook meer over de ontdekking van chocolade, de fabricatie en dat chocolade een lekker liefdesdrankje is.

Belgische provincies
Een kaartje met de Belgische provincies.

Bib-net - Vlaamse bibliotheken op het internet
Boeken, boekbesprekingen, bibliotheek, Ö allemaal online.

Bloedneus
Wat moet je doen bij een bloedneus ?

Bloedsomloop
Hoe worden bepaalde stoffen tussen organen en weefsels vervoerd? Hoe geraken voedingsstoffen van het darmkanaal in alle levende cellen van het lichaam? Hoe kan iedere cel haar afvalstoffen afvoeren naar de uitscheidingsorganen?

Boeddhisme
Het Chinese boeddhisme in hoofdlijnen.<br />
Boeddha, Nirvana, reÔncarnatie, lamaÔsme, Tibet, tempel, draak.

Boeddhisme
Wat is boeddhisme? Waarheden van Boeddha, godsdienst, religie.

Boeken - Meander
Boeken (literatuur) info, gedichten, verhalen, ...

Boekenbeurs
Algemene informatie over de Boekenbeurs (in het Bouwcentrum in Antwerpen, elk jaar begin november), met o.m. alles over het scholenproject.

Bomen
Determineer een boom: welk soort boom is het ?
Ruwe berk, gewone beuk, grove den, Amerikaanse eik, wintereik, zomereik, zwarte els, gewone es, gewone esdoorn, Noorse esdoorn, fijnspar, haagbeuk, hazelaar, hulst, gladde iep, tamme kastanje, wilde lijsterbes, linde, Europese larix (lork), eenstijlige meidoorn, witte paardekastanje, gewone plataan, Robinia, schietwilg, sporkehout, taxus, gele treurwilg, gewone vlier, Amerikaanse vogelkers.

Bos
Soorten bossen
boomlaag, struiklaag, kruidlaag, moslaag
jaarringen
Dieren in het bos : Herten, Wild zwijn, Vos, Eekhoorn, Muizen, Egel, Specht, Nachtegaal, Merel, Koekoek, Roodborst, Ekster, Winterkoninkje, Uil, Slakken, Mieren, Bijen, Wespen, Spin, Vlinders, Bladluizen
Planten in het bos : Eik, Beuk, Els, Grove den, Spar, Braam, Meidoorn, Lijsterbes, Kamperfoelie, Speenkruid, Bosviooltje, Varens, Mossen, Paddestoelen Zaden
Vragen (planten) Vragen (dieren) Opdrachten
Boekenlijst, Project, Kalender, Herfstwerkjes, Kabouterpad, Kleurplaten, Paddestoel, Vertelkoffer
Werkbladen: Jaarringen, Bomen, Egel, Spinnen

Brandwonden
Bloedneus, botbreuken en ontwrichting, brandwonden, insectensteken, kwallensteken, uitgeslagen tanden, tekenbeten, slangenbeten, onderkoeling, voorwerp in neus, oor, huid.

Breuken
Bloedneus, botbreuken en ontwrichting, brandwonden, insectensteken, kwallensteken, uitgeslagen tanden, tekenbeten, slangenbeten, onderkoeling, voorwerp in neus, oor, huid.

Broederlijk delen
Informatie en projecten van broederlijk delen, 11.11.11.

Brood - lespakket basisschool
Lespakket over brood per leeftijdsgroep voor de basisschool.

Brood - van meel tot brood
Hoe maak je brood ? met stappenplan en filmpje

Cťzanne
Schilderkunst van Cťzanne: impressionisme en kubisme.

Chocolade
Als je op zoek bent naar lekkere chocoladerecepten zit je goed op deze site.
Je leert ook meer over de ontdekking van chocolade, de fabricatie en dat chocolade een lekker liefdesdrankje is.

Christendom
Allemaal sites over het Christendom.

Dali (Salvador)
Site met schilderijen, tekingen en beelden van Salvador Felipe Jacinto dali Domenech. Hij werd geboren in Figueres, een klein plaatsje aan de voet van de PyreneeŽn, zoín 16 mijl van de Franse grens, in CataloniŽ, Spanje. Zijn eerste tekenonderwijs kreeg Dali op tienjarige leeftijd van een vriend van zijn vader, de impressionistische schilder Ramůn Pichet (1872-1925). In zijn jonge jaren was Dali geinteresseerd in schilders als El Greco, FranÁisco Goya, Michelangelo en Diego VelŠzquez. Hij richtte zijn aandacht in die tijd op het impressionisme en het kubisme.

Degas
Schilderkunst van Degas: impressionisme.

Dieren - dierenbibliotheek
op de site van het WWF kan je info zoeken over meer dan 1100 dieren

Dieren : een dieren-encyclopedie ingedeeld volgens de seizoenen en maanden
de aardhommel de gewone pad de bruine kikker de geelgerande watertor de kleine vos de groene kikker de meikever de regenworm de gierzwaluw de boerenzwaluw de huiszwaluw het vosje de huisjesslak de bosmuis de huismuis de gewone vleermuis de gewone vos de mol het zevenstippelig lieveheersbeestje de zwarte wegmier de hooiwagen de blinde bij de pissebed de kruisspin de europese egel de gewone eekhoorn de ree de koolmees de eikengalwesp de atalanta

Dieren, welk dier is het?
Dieren determineren aan de hand van bouw, kleur, leefgebied, ...

Dinosaurus
Kijk mee in de verbluffende wereld van de dinosauriŽrs. Zie in vogelvlucht het verloop van de geschiedenis, van deze reptielen in een tijdperk ver voor de mens verscheen. Beleef mee hoe ze leefden en hoe ze uitstierven, zie wat ze aten en hoe ze zich voortplantten. Kijk, onderzoek en beleef mee met de wonderlijke dieren waarvan nog altijd niet alles geweten is.

Dyslexie
Voor ouders op zoek naar hulp en tips.
Voor ouders die ervaringen willen uitwisselen.
Voor kinderen en jongeren met leerproblemen op zoek naar info.
Voor kinderen en jongeren die met elkaar in contact willen komen.
Voor organisaties en verenigingen die hun kennis en deskundigheid aanbieden.
Voor leerkrachten en hulpverleners op zoek naar informatie en praktische tips.
Voor leerkrachten en hulpverleners die hun ervaringen graag doorgeven.

Eb en Vloed
Hoe ontstaan eb en vloed.

Ecologische voetafdruk
De ecologische voetafdruk is de oppervlakte aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, stad of land.

Eekhoorn
Leer meer over de eekhoorn.

Eerste Communie
Op zoek naar eerste-communievieringen ?

Eerste Wereldoorlog
Aanleiding, landen, geallieerden, centralen, loopgraven, wapens, granaten, mijnen, gas, duikboten.

Eerste Wereldoorlog in het kort
Besprekingen door studenten over de eerste wereldoorlog.

eerste wereldoorlog Ė Schlieffenplan
Het Schlieffenplan (1905-1906) was een aanvalsplan voor een tweefrontenoorlog is genoemd naar de opsteller, de Pruisische veldmaarschalk Alfred Graf von Schlieffen (1833-1913), chef van de Duitse generale staf.
Dit plan werd aangepast door De Duitse opperbevelhebber von Moltke en werd in 1914 gebruikt tijdens de aanval van de Duitsers op Europa.

Eetstoornis ? Wat is dat ?
Hier krijg je en antwoord op de vragen:
-Wat is anorexia ?
-Wat is boulimia ?
-Wat is een eetbuistoornis ?
-Welke overige eetstoornissen zijn er ?
-Eten we teveel ?

Egel
Wat is de egel voor een dier? Waar woont hij, wat eet hij, hoe leeft hij? Wat moet je doen (of laten) als je een egel tegenkomt? Allerlei weetjes over egels.

Egypte - geschiedenis voor kinderen
Over de Egyptenaren, de geheimen van de piramiden en de sfinx, goden, schrift, maatschappij.

Egypte - hiŽrogliefen
Leer meer over hiŽrogliefen. Leer ook hoe je jouw eigen naam kan schrijven.

EHBO
eerste hulp: basisregels
alcoholvergiftiging, allergische reactie, beroerte, bijtwond, blaren, bloedneus, bloedverlies en wonden, breuken, brandwonden, epilepsie, hersenletsel, hoofdwond, insectenbeten, korte, oververhitting, schaafwonden, suikerziekte, tandletsel, tekenbeten, vergiftiging, verstikking

ESA
Alle informatie van de Europese Ruimtevaart Organisatie. Lancering, satelliet, gammastraling en melkwegstelsel. Hier ontrafel je de geheimen van de ruimtevaart.

Euro
Europa en de euro, deelnemende landen, Europese instellingen; Europees Parlement, Raad van de Europese Unie, Europese Commissie, Hof van Justitie, Europese Rekenkamer, Europese Investeringsbank, Economisch en Sociaal comitť, Comitť van de Regio's.

Europa
Informatie over de landen van europa.
Bevolking, staatsvorm, geografie, geologie,...
AlbaniŽ
Andorra
BelgiŽ
BosniŽ-Hercegovina
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
GeorgiŽ
Griekenland
Hongarije
Ierland
IJsland
ItaliŽ
JoegoslaviŽ
KroatiŽ
Letland
Liechtenstein
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
OekraÔne
Oostenrijk
Polen
Portugal
RoemeniŽ
Rusland
San Marino
SloveniŽ
Slowakije
Spanje
TsjechiŽ
Turkije
Vaticaanstad
Wit-Rusland
Zweden
Zwitserland

Europa: kaartoefeningen
Leer door oefenen op een interactieve kaart van Europa de landen, rivieren, hoofsteden en zeeŽn, gebieden, vlaggen, ...

Fiets
De geschiedenis van de fiets. De banden van de fiets zijn gedurende de geschiedenis veel veranderd. Van een grote, hoge fiets met een enorm wiel vooraan zijn we gekomen tot een handige fiets.

Frank De Winne
Informatie rond de Belgische kosmonaut Frank De Winne. Bezoek aan het Internationaal Ruimtestation ISS.

Ganzen
Deze site gaat over het houden van ganzen, hun verzorging, hun voortplanting en vele foto's.

Gauguin
Schilderkunst van Gauguin: post-impressionisme.

Gechiedenis platen, foto's & jaartal
Poster 1: tijdperk Prehistorie
Afbeelding gereedschap dorp hunebed grafgiften eerste landbouwers grottekeningen godenbeeldje schedel Tekstblok Prehistorie

Poster 2: tijdperk Oudheid
Afbeelding Egyptische landbouw Romeinse handel handelaars met slaven Romeins flatgebouw Egyptisch gezin Egyptische schrijver Grieks beeld Egyptische farao Romeinse senaat Egyptische soldaten Romeinse helm
Tekstblokken Oudheid

Poster 3: tijdperk Middeleeuwen
Afbeelding landbouw ambachten geestelijkheid en adel de stad rijke koopman christendom werkplaats ambachtsman moskee Karel de Grote feodalisme Vikingen geplunderde stad
Tekstblokken Middeleeuwen

Poster 4: tijdperk Vroegmoderne Tijd
Afbeelding schepen Amsterdamse beurs protestantse kerk burgerlijk huwelijk multiculturele samenleving de drie standen Willem van Oranje wetenschap Lodewijk XIV volksvertegenwoordiging terreur patriotten
Tekstblokken Vroegmoderne Tijd

Poster 5: tijdperk Moderne Tijd
Afbeelding industrialisatie arbeiders auto emancipatie van de vrouw woningbouw burgerlijk gezin Lenin Hitler Thorbecke onafhankelijkheid van IndonesiŽ Eerste Wereldoorlog kernwapens
Tekstblok Moderne Tijd

Gedichten - Meander
Boeken (literatuur) info, gedichten, verhalen, ...

Genen
Wat zijn genen en erfelijkheid ? Hoe komt het dat je blauwe ogen hebt en zwart haar ?

Gent - geschiedenis
De geschiedenis van Gent van de Middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog.

Gent - geschiedenis van Gent in stripvorm
Strip van Gent: De geschiedenis van Gent in een stripverhaal.

Gent - stadsarchief
Het stadsarchief van Gent.

Geschiedenis : jaartallen
De belangrijke data uit de geschiedenis op een rijtje.

Geschiedenis in Foto's
Deze beeldenbank zit vol foto's van deze en vorige eeuw. Het is het historisch fotoarchief van het ANP.
Het ANP historisch fotoarchief bevat een unieke collectie van nieuwsfoto's van 1900 tot heden. Vrijwel alle negatieven van de totale fotoproductie zijn bewaard gebleven en per dag gecategoriseerd. ANP is daarnaast in het bezit van het Polygoon Archief, dat talloze beelden omvat uit de vooroorlogse jaren.
Vanaf 1956 tot 1996 werden de fotoĻs van de dagelijkse productie in grote handgemaakte plakboeken geplakt.
Resultaat: meer dan 800 plakboeken met meer dan 300.000 fotoĻs.
Een ruime selectie van uit de plakboeken wordt de komende tijd op conserveringsniveau gedigitaliseerd en via deze website toegankelijk gemaakt. Daarnaast worden scans van nog oudere beelden uit de periode 1900 tot 1956 aan de website toegevoegd.

Let op: op alle foto's berust copyright. Dat wil zeggen dat de beelden niet zonder toestemming mogen worden gepubliceerd of openbaar worden gemaakt. De afbeeldingen morgen wel als referentie voor prive- les- of studiedoeleinden worden geprint.

Godsdiensten
Jodendom - Christendom, RKK - Islam - HindoeÔsme, Boeddhisme - Allerlei, Protestantse Kerk - New-age - Sekten

Godsdienstoorlogen
Luther, Calvijn, Hendrik VIII, godsdienstoorlogen, contra-reformatie.
Christendom en Kerk beheersten 15 eeuwen lang de samenleving. De geestelijkheid had een steeds belangrijkere rol gekregen in de op het bovenaardse gerichte Middeleeuwen. Het gezag van de Kerk werd onaantastbaar. Maar op den duur kwam er veel kritiek op de levenswandel van de geestelijken en op hun uitleg van de Bijbel. Veel katholieken hadden zich zelfs zo ver van de officiŽle kerk verwijderd dat de inquisitie hen als ketters beschouwde en soms heftig vervolgde. De humanist Erasmus bekritiseerde in zijn boekje "Lof der Zotheid" scherp het luxeleven van de hoge geestelijkheid en de onwetendheid van de lage geestelijkheid.

Grieken - geschiedenis voor kinderen
De Grieken: algemeen, oorlog, goden, maatschappij, mythen & sagen, filosofen.

Guy Didelez
Webstek van een jeugdschrijver.

Hart
Het interactieve hart: klik op het onderdeel van het hart waar je meer over wilt weten.

Hart - werking
De werking van het hart.

Hart en bloedsomloop
Deze site bevat een vijftal onderdelen:
-het hart
-hartslag
-bloed
-bloedsomloop
-feiten over ons bloed, hart en bloedsomloop

HindoeÔsme
Het HindoeÔsme: ontstaan, goden, festivals, heilige plaatsen, verhaal van Boeddha en Ganesh, video van een tempel, een school en een crematie.

Hoe werkt het ?
Bij het woord 'techniek' denk je waarschijnlijk aan ingewikkelde apparaten, zoals computers of robots. Maar er zijn ook heel gewone dingen die met techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een hamer, een tafel en een stoel. Al die dingen zijn gemaakt door mensen. Op straat zie je ook veel dingen die met techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een stoplicht, een lantaarnpaal, een auto.

Huid
Alles over de huid en droge huid, opperhuid, lederhuid, onderhuids bindweefsel, functies van de huid.

Insectenbeten
Bloedneus, botbreuken en ontwrichting, brandwonden, insectensteken, kwallensteken, uitgeslagen tanden, tekenbeten, slangenbeten, onderkoeling, voorwerp in neus, oor, huid.

Islam
Allemaal sites over de Islam, Mekka, Allah, Mohammed, profeet, bedevaartsoord.

Jodendom
Allemaal sites over het Jodendom. Jahwe, Jood, IsraŽl, profeet.

Kaart
Stuur een wenskaart voor examen, lente, moederdag, vaderdag, bedankt, beterschap, boos, familie, geborte, geslaagd, groeten, huwelijk, jubileum, liefde, mis je, roddels, sorry, sterkte, succes, uitnodiging, vakentie, verjaardag, vriendschap, zo zo, zo maar, zwanger

kaartbegrip
Je kan een plaats of een route uitstippelen en vervolgens over de kaart "vliegen".

Kaartbegrip
Vertrek van Vlaanderen, ga over naar gemeenten op kaart, zoom in op een stratenplan van de gemeente en zoom verder in tot en luchtfoto waar je de huizen, velden, bomen, ... ziet staan.<br />
Zoek je eigen huis, school, ...

Kaarten
Hier kan je zowat alle landen op kaart vinden (wel in het Engels). Ook kaarten over de actualiteit.

Kaarten
De beelddatabank van de kaarten- en atlassencollectie bevat beelden en beschrijvingen van belangrijke en opmerkelijke cartografische documenten in het bezit van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam en de aldaar eveneens (sinds 1880) ondergebrachte Bibliotheek en Kaartenverzameling van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Hoewel de collectie rijk is aan moderne kaarten, zijn op een aantal uitzonderingen na alleen (geselecteerde) oude kaarten opgenomen, merendeels van vůůr 1900.

De collectie Kaarten & Atlassen, die de periode van het eind van de 15e eeuw tot de huidige tijd beslaat, bestaat uit ca. 135.000 losse kaarten (waarvan ca. 25.000 van vůůr 1800), ca. 4.500 atlassen (waarvan enkele honderden van vůůr 1800) en tientallen oude en moderne globes. Zij maakt deel uit van een veel breder conglomeraat documenten in de UB dat wel bekend staat onder de oude benaming 'Geografie en Reizen'.

Katoen
Waar komt katoen vandaan ?
Sinds wanneer gebruiken we katoen ?

Je kan ook alles leren over:
spinnen, kleuren, ...

Keizer Karel V en Gent
Biografie: Keizer Karel V (Gent, 24 februari 1500 - San Yuste, 21 september 1558). Karel V was keizer van het Heilige Roomse Rijk van 1519 tot 1558, koning van Spanje (als Karel I) van 1516 tot 1556 en stamde uit het Huis van Habsburg. Hij was de zoon van Filips de Schone en Johanna van CastiliŽ. Hij werd geboren in het Prinsenhof in Gent, werd naar de toenmalige gebruiken door een min gevoed en later overgebracht naar Mechelen. Daar hebben Margaretha van York, Margaretha van Oostenrijk, Karel de Croy-Chimay, Adriaan Boeyens en Willem de Croy-ChiŤvres hem ingewijd in de protocollaire, politieke en godsdienstige geplogenheden van het hofleven. Voor hij in het huwelijk trad, verwekte hij een bastaarddochter bij Johanna van der Gheynst uit Oudenaarde: Margaretha van Parma die later tot landvoogdes van de Nederlanden aangesteld zou worden. Van 1526 tot 1539 was hij gehuwd met Isabella van Portugal en uit dit huwelijk werden ťťn zoon, Filips II, geboren en twee dochters, Maria en Johanna.

Kerknet
Kerk in Vlaanderen.

Kinderrechten
"Ik en jij en zij" is een interactief spel om kinderrechten op een eenvoudige en boeiende manier te benaderen.

- Je kunt werken via "demo", maar wie het thema wil uitdiepen en de kinderen wil laten leren over kinderrechten maakt (best op voorhand) een account aan (Vilok = via internet leren over kinderrechten)
ēDe leerlingen krijgen een aantal interactieve opdrachten bij diverse informatiebronnen (tekst-, foto- en beeldmateriaal).
ēDoor een geautomatiseerde evaluatie en een leerlingvolgsysteem kunnen de leerkrachten goed opvolgen waar hun leerlingen mee bezig zijn.
ēBovendien is er een handleiding voorzien voor de leerkrachten met technische ondersteuning naar inhoud en evaluatie, oplossingen van de opdrachten, doelstellingen, vakoverschrijdende eindtermen, achtergrondinformatie

Kinderrechten : kindsoldaten
Hier vind je informatie over:
kindsoldaten
landen met kindsoldaten
hulp aan (ex)-kindsoldaten
verdragen en rechtspraak m.b.t. het gebruiken van kinderen als soldaat
acties en evenementen om te protesteren tegen het gebruik van kindsoldaten
publicaties en werkmateriaal dat je via andere organisaties kunt bestellen.

Kinderrechten : rechten van het kind uitgelegd
Hier kan je de uitleg vinden van de rechten van het kind.

Kinderrechten : rechten van het kind; verdrag
Hier kan je alle artikels uit het verdrag van de rechten van het kind lezen.

kinderrechten : unicef jongerensite
Kids United
Jongerensite van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Geeft informatie over de Rechten van het Kind. Met tips voor spreekbeurten en werkstukken.

Klasse
De homepagina van Klasse.

Klimaatgebieden - determinatie
Zoek welk klimaat je hebt aan de hand van neerslag, temperatuur en vegetatie.

Klimaatgebieden - Soorten en kenmerken
Tropenklimaat (A) Woestijnklimaat (B) Zeeklimaat (C) Landklimaat (D) Poolklimaat (E)

Klimaatgebieden - vegetatie Europa
Determineertabel welk klimaat hebben we, welke vegetatie hoort daarbij, klimaatgebieden beschrijven en situeren.

Klimaatgebieden in de wereld - film
Een filmpje over het verschil in klimaat op aarde.
Hoe ijs de geschiedenis vertelt over de opwarming van de aarde.

Klimt
Schilderkunst van Gustav Klimt: Jugendstil.

Knutselen
Bij het woord 'techniek' denk je waarschijnlijk aan ingewikkelde apparaten, zoals computers of robots. Maar er zijn ook heel gewone dingen die met techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een hamer, een tafel en een stoel. Al die dingen zijn gemaakt door mensen. Op straat zie je ook veel dingen die met techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een stoplicht, een lantaarnpaal, een auto.

KnutselideeŽn - allerlei
Zoek je een knutselidee? Wil je knutselen? Veel knutselideeŽn die je kan maken met allerlei simpele spullen. Je kan kaarten maken, kleuren, knippen, plakken en vouwen en je kan in verschillende rubrieken zoeken.
Allerlei thema's: kerstmis, pasen, verjaardag, moederdag, vaderdag, vakantie, oud en nieuw, sinterklaasfeest, halloween.
Allerhande technieken: knippen, plakken, kleuren, vouwen, papier, karton, pennen, kwasten, schilderen, kleurplaat, recycle, afval, snijden, opbergen, versieren, bladwijzer, borduren, doolhof, 3D, schelpen, oud materiaal, stro, lampion, wenskaarten, kerstkaarten, passe-partout kaart, boetseren, borduurkaarten, collage, embossing, Fimo, gieten, gips, glitter, houten artikelen, incire, klei, kralen, Ornare, papier prikken, Pergamano, perkament papier, servetten, stempelen, verven, zonnebloemkaarten, mini kalenders, sjablonen.

Koe - melk
Alles over de oke
Alles over de melkerij
Alles over melk
Alles over boter
Alles over kaas
Alles over Yoghurt

Koffie
Houdt koffie mij wakker ? Is koffie goed voor me ? Is koffie verslavend ? Is koffie vochtafdrijvend ?
Dit is wel een website gemaakt in opdracht van koffiefabrikanten.

Koffie : korte geschiedenis
Welke soorten koffie zijn er en wanneer leerden wij in Europa de koffie kennen ?
Website van een koffiehandel.

Koffie : van koffieplant tot koffie in je kopje
Als je zo'n heerlijk kopje uitschenkt, sta je er eigenlijk nooit bij stil dat die koffie al een hele reis afgelegd heeft. Beleef de tocht van boon tot verpakken.
Herkomst, melangeren, anvoer, branden, blussen, drogen, malen en verpakken.

Koningen
Leopold I Koning der Belgen van 21/07/1831 tot 10/12/1865<br />
Leopold II Koning der Belgen van 17/12/1865 tot 17/12/1909<br />
Albert I Koning der Belgen van 23/12/1909 tot 17/02/1934<br />
Leopold III Koning der Belgen van 23/02/1934 tot 16/07/1951<br />
Prins Regent Karel Regent van 20/09/1944 tot 20/07/1950<br />
Boudewijn I Koning der Belgen van 17/07/1951 tot 31/07/1993<br />
Albert II Koning der Belgen van 09/08/1993 tot vandaag

Koningshuis van BelgiŽ
Koning Leopold I 1790 - 1865
koning sinds 1831
x Koningin Louisa-Maria 1812 - 1850
|
+--Koning Leopold II 1835 - 1909
| koning sinds 1865
| x Koningin Maria-Henrica 1836 - 1902
+--Prins Philips 1837 - 1905
x Maria van Hohenzollern 1845 - 1912
|
+--Koning Albert I 1875 - 1934
koning sinds 1909
x Koningin Elisabeth 1876 - 1965
|
+--Koning Leopold III 1901 - 1983
koning van 1934 tot 1951
x koningin Astrid 1905 - 1935
|
+-- Koning Boudewijn I 1930 - 1993
| koning sinds 1951
| x Koningin Fabiola 1928 - heden
|
+-- Koning Albert II 1934 - heden
koning sinds 1993
x Koningin Paola 1937 - heden
|
+-- Kroonprins Filip 1960 - heden
x Prinses Mathilde 1973 - heden
|
+-- Prinses Elisabeth 2001 - heden
+-- Prins GabriŽl 2003 - heden

Koningshuis van BelgiŽ
Het Belgische vorstenhuis is jong. Zijn geschiedenis begint in 1830, toen BelgiŽ onafhankelijk werd en de regering op zoek was naar een koning. Die koning werd gevonden in de persoon van prins Leopold, van het Duitse geslacht Saksen-Coburg-Gotha.

Kruiden
Alles wat U wou weten: wetenswaardigheden, geschiedenis, soorten, standplaats, vermeerdering, gebruik in de keuken, kruidendrankjes, geneeskrachtige eigenschappen, tips,... over kruiden.

Kunst - kunststromingen op een tijdbalk
Abstract expressionisme, Amsterdamse School, appropriation art, architectuurschilderkunst, Art Deco, Art Nouveau, arts and crafts, barok, Bauhaus, Biedermeier, Blaue Reiter, BrŁcke, caravaggisme, classicisme, CoBrA, colorfield painting, conceptuele kunst, constructivisme, kubisme, Dada, divisionisme, expressionisme, fauvisme, fijnschilderkunst, functionalisme, futurisme, gotiek, Haagse School, Hard edge, impressionisme, internationale gotiek, intimisme, Italianisanten, Jugendstil, Land art, Louis XIV-stijl, magisch realisme, maniŽrisme, materieschilderkunst, Memphis, minimal art, modernisme, MŁnchener Sezession, Nabis, naturalisme, Nazarenen, neo-classicisme, neo-impressionisme, neo-stijlen, Neue Wilde, nieuwe bouwen, nieuwe realisten, nieuwe zakelijkheid, Op Art, pointillisme, Pop Art, post-impressionisme, realisme, renaissance, rococo, Romaans, romantiek, School van Barbizon, School van Fontainebleau, De Stijl, surrealisme, symbolisme, tachisme, Vingt, Vlaamse barok.

Lagrou Patrick
Jeugdschrijver Patrick Lagrou. Een prachtige site van deze schrijver met links naar andere auteurs.

Landen en streken
Afghanistan, AlbaniŽ, Algarve, Andorra, ArgentiniŽ, Aruba, AustraliŽ, Bahrein, Bangladesh, BelgiŽ, Belize, Bhutan, Bolivia, Bonaire, BosniŽ Herzegovina, BraziliŽ, Bulgarije, Cambodja, Canada, Chili, China, Colombia, Corsica, Costa-Rica, Cuba, CuraÁao, Cyprus, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Ecuador, Egypte, Estland, FaerŲer, Federatie MicronesiŽ, Filippijnen, Finland, Formentera, Frankrijk, Galapagoseilanden, Gambia, GeorgiŽ, Goa, Gran Canaria, Griekenland, Groenland, Groot-BrittanniŽ, Guam, Guatemala, Hongarije, Hongkong, Ibiza, Ierland, Ijsland, India, IndonesiŽ, Irak, Iran, Isla Margarita, IsraŽl, ItaliŽ, Jamaica, Japan, JordaniŽ, KaapverdiŽ, Kenia, Kiribati, Korfoe, Kos, Kreta, KroatiŽ, Laos, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, MacedoniŽ, Madagaskar, Madeira, Maladiven, Mali, Mallorca, Malta, Marokko, Marshalleilanden, Mauritius, Menorca, Mexico, MoldaviŽ, Monaco, Montenegro, Myanmar, Nauru, Nederland, Nepal, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noordelijke Marianen, Noorwegen, OekraÔne, Oman, Oostenrijk, Palau, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Qatar, Rťunion, Rhodos, Rodrigues, RoemeniŽ, Rusland, San Marino , SardiniŽ, Senegal, ServiŽ, Seychellen, SiciliŽ, Singapore, SloveniŽ, Slowakijke, Spanje, Sri-Lanka, Suriname, Tanzania, Tenerife, TsjechiŽ, TunesiŽ, Turkije, Uganda, Uruguay, Vanatu, Vaticaanstad, Venezuela, Verenigde Staten, ViŽtnam, Wit-Rusland, Zambia, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland.

Landen: info over alle landen van de hele wereld
Het doel van www.landenweb.net is het beschikbaar stellen van Nederlandstalige informatie over landen, streken en eilanden op een kwalitatief hoogwaardig (maar toch leesbaar) niveau. Reizigers die zich willen voorbereiden op hun vakantie vinden hier informatie over: geschiedenis, geografie, landschap, klimaat, planten, dieren, bevolking, taal, godsdienst, politiek, bestuur, samenleving, staatsinrichting, economie en toerisme. Doelgroepen zijn ondermeer scholieren en studenten die uitgebreide maar toch compacte informatie over (vakantie)bestemmingen zoeken en het algemeen publiek dat informatie zoekt over landen, reizen, vakanties, hotels, campings, reisorganisaties of geÔnteresseerd is in reisverhalen. Landenweb heeft informatie over bestemmingen in Afrika, AziŽ, Europa, Noord- en Zuid- Amerika en OceaniŽ.

Leren
Voor ouders op zoek naar hulp en tips.
Voor ouders die ervaringen willen uitwisselen.
Voor kinderen en jongeren met leerproblemen op zoek naar info.
Voor kinderen en jongeren die met elkaar in contact willen komen.
Voor organisaties en verenigingen die hun kennis en deskundigheid aanbieden.
Voor leerkrachten en hulpverleners op zoek naar informatie en praktische tips.
Voor leerkrachten en hulpverleners die hun ervaringen graag doorgeven.

Lichaam
Cellen en microscoop, hoe maak je een preparaat?, namen microscoop oefenen, werken met de microscoop, het blad onder de microscoop, kijken naar dieren, pissebedden (onderzoek), uitstap dierentuin Antwerpen, kijken naar dieren (gedrag), overzicht indeling dierenrijk (kenmerken en links naar afbeeldingen), een plant nauwkeurig bekeken, herbarium, plantenlijst, bladrand, bladstanden, bladnerven, bouw en functie van de bloem, kieming van zaden, ziekte en gezondheid, micro-organismen, proefjes met zintuigen, het oog, werking van de lens (accommodatie), de huid, vergelijken van schedels: planteneters en vleeseters, gebit planteneter, gebit vleeseter, vergelijken van skeletten, practicum botten en spieren, het geraamte, antagonisten, je lichaam in actie, hart en bloedsomloop, namen menselijk lichaam, de spijsvertering, het spijsverteringskanaal, spijsverteringsorganen, practicum spijsvertering en voeding, slootdieren onderzoeken, voedselnet sloot, afbeeldingen slootdieren (macrofauna), voortplanting, bouw geslachtsorganen, menstruatiecyclus, opdracht voorbehoedmiddelen.

Luchtfoto's van Vlaanderen
Vertrek van een kaart van Vlaanderen, ga over naar gemeenten op kaart, zoom in op een stratenplan van de gemeente en zoom verder in tot en luchtfoto waar je de huizen, velden, bomen, ... ziet staan.<br />
Zoek je eigen huis, school, ...

Luchtvaart
De geschiedenis van de luchtvaart. Van de eerste start met een ballon, de zweefvliegtuigen tot moderne vliegtuigen en helikopters.

Lucy
Een boeiend verhaal over de prehistorie, met bijzondere aandacht voor Lucy, een klein dametje, dat leefde in een zeer ver verleden.

Luizen
Informatie voor de ouders
Ouders zijn in de strijd tegen luizen ontzettend belangrijk. We willen u optimaal ondersteunen. Wat zijn luizen nu eigenlijk? Wat moet ik doen als mijn kind luizen heeft? Hoe weet ik zeker of mijn kind luizen heeft?

Informatie voor kinderen
Wat moet ik doen als ik luizen heb? Kan ik helpen voorkomen dat ik luizen krijg? Wie krijgt luizen? Als je meer weet, heb je minder snel luizen beet of ben je er vlugger vanaf.

Informatie voor leerkrachten, kinderverzorgsters, enz...
Iedereen die met het luizenprobleem te maken krijgt, moet zo goed mogelijk samenwerken: onderwijs, gezondheidszorg, overheid, enz. Wie kan welke taak op zich nemen? Hoe het luizenprobleem beheersen? Hoe luizen opsporen en behandelen?

Maanden van het jaar 1
Plaats de maanden van het jaar in de goede volgorde

Maanden van het jaar 2
Hoeveel dagen zijn er in een maand ? Welke feestdagen zijn er ....

Magritte
Renť Magritte: Overzicht van leven en werk. Surrealisme.

Maniok of cassave
Hier leer je wat maniok is, hoe het groeit en waarvoor je maniok kan gebruiken. Cassave is een ander woord voor maniok.

Massage
Schema's van massagetechnieken voor spierpijnen.

Melk - koe
Koe, melk, fabriek, melkerij, boter, kaas, yoghurt.

Mens
Inprenten en opvoeden, dominantie, dier en gedrag, mens, genen, leven in groep, erfelijk of aangeleerd leren, oriŽntatie, kenmerkend gedrag, signalen en sleutelprikkels, gedrag en functie, communicatie, hormonen, elektriciteit, hersenontwikkeling, huid, hersenen, man, veroudering, zwangerschap, vrouw, ordenen, evolutie, determineren, fossielen, bouw, functie, ongewerveld, geraamte, reuk, erfelijkheid, prikkelverwerking, levensfasen, centraal zenuwstelsel, bloed, ademhaling, huid, spijsvertering.

Menselijk lichaam
De bedoeling van deze site is dat je meer te weten komt over het menselijk lichaam. Over onze hersenen, spieren, geraamte, huid, zenuwen, bloed.

Middeleeuwen
Een spel over de Middeleeuwen.
Ontdek het kasteel, de boerenwoning en het klooster.
Door te klikken op de mensen, dieren, gebouwen of voorwerpen kom je verder en krijg je uitleg over het leven in die tijd.

Middeleeuwen
Over Karel de Grote, abdij en monnik, boeken schrijven, boeken drukken, ridders en jonkvrouwen in kastelen en burchten, boerderij en adel.

Middeleeuwen
Middeleeuwse stad, Ridders, Kastelen, Horigen, Kloosters, Slaven, Ziekten, Kerken & geloof ,Kruistochten, Marco Polo, Wapens.
tijdlijn van de vorig eeuw - middeleeuwen

Middeleeuwen
De middeleeuwen is een virtuele rondgang met 5 thema's.
Thema 1: Wat schaft de pot?
In dit thema maken leerlingen kennis met de dagelijkse maaltijd. Het
accent ligt op wat en hoe de mensen in de Middeleeuwen eten en
drinken.
Thema 2: Ziek of gezond?
In 'Ziek of gezond' ligt de nadruk op het sociale -economische aspect.
Welke invloed heeft hygiŽne op het dagelijks leven? Waarom is gezond
voedsel zo belangrijk?
Thema 3: Eten op reis
Het politiek-economische gezicht van de middeleeuwse samenleving
wordt belicht in 'Eten op reis'. Hoe ziet het leven van een ridder
eruit? Hoe komt men onderweg aan eten? Verder is er een
kennismaking met andere culturen, waaronder die van de islamieten.
Thema 4: Waar voor je geld
De economie van de Middeleeuwen komt aan bod in ĎWaar voor je
geld'. Hoe ziet de middeleeuwse markt eruit en hoe komen de mensen
aan eten? Welke betaalmiddelen gebruikt men in de Middeleeuwen?
Thema 5: Gezellig in de herberg
In dit thema worden de sociale aspecten behandeld. Hoe belangrijk is
de herberg in het dagelijks leven? Welke rol spelen eten en drinken
hierbij?

Klik gewoon op "Verder", je naam invullen hoeft niet.

Middeleeuwen - geschiedenispark
Maak een virtuele wandeling door het geschiedenispark Archeon en ontdek de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Middeleeuwen Burcht of kasteel
Wat is een burcht of kasteel?
Hoe zagen oude kastelen eruit?
Soorten kastelen.
Hoe kon een ridder zo'n kasteel betalen?

Middeleeuwse ridders en jonkvrouwen
Iedereen heeft wel eens van ridders en hun kastelen gehoord die van 1000 tot 1500 na Christus bestonden.

Modigliani
Schilderkunst van Modigliani.

Moederdag
Stuur een virtuele kaart voor moederdag

Mondiaal Onderwijs
Documenten downloaden
Scriptiepakketten voor leerlingen van 10-15 jaar:
- "War, who does anything against it?" ("Oorlog, wie doet er wat aan?")
- Bangladesh
Conflict Courant: Lessen over gewapende conflicten (16-18 jaar):
- De moeizame weg naar vrede in Kongo
- Oorlog in Irak
- Oorlogen en conflicten
Per Expresse: Lessen in wereldnieuws (10-15 jaar):
- Migranten in de media: beeldvorming
- Eerlijke handel
- WTO-conferentie
- SARS
- Crisis in Afrika
- De dreigende oorlog tegen Irak
- IsraŽl en Palestina
- VN Wereldtop voor kinderen
- Verkiezingen in Zimbabwe en Nederland
- Crisis in ArgentiniŽ
- Aanslagen op verdraagzaamheid
- Mond- en Klauwzeer
- Aardbeving in India
- Verandert het klimaat?
- Olympische Spelen
- Honger in de Hoorn
- Water
- Millennium
- Oost-Timor
- Koerden: volk zonder land
- Oorlog in Europa: Kosovo
- Orkaan Mitch
- Kinderarbeid
- Stem af op het nieuws

Monet
Schilderkunst van Claude Monet: impressionisme.

Museum
Portaalsite voor virtueel museumbezoek. Hier vind je alle praktische informatie over Vlaamse en Brusselse musea. Daarnaast vind je ook een actuele tentoonstellingsagenda en specifieke informatie voor wie op stap wil gaan met de Kids of wil deelnemen aan een museumavond of erfgoedevenement. Op het forum kan je je mening geven en onder de rubriek OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) verneem je alles over het meest gelezen kunsttijdschrift van Vlaanderen.

Namen
Betekenis en herkomst van familienamen.

Namen
Hoeveel naamgenoten heb jij en waar wonen ze zoal ?
De resultaten kan je bekijken op een kaartje?

Namen
Zoek de betekenis op van je voornaam.

Namen
Hier kan je zoeken hoeveel keer jouw voornaam gekozen werd in een bepaald jaar.

Namen
Kijk hoeveel keer je familienaam voorkomt in BelgiŽ. Door met de muis over de kaart te schuiven ziet u de aantallen per arrondissement verschijnen.

Oertijd
Een boeiend verhaal over de prehistorie, met bijzondere aandacht voor Lucy, een klein dametje, dat leefde in een zeer ver verleden.

Onderkoeling
Bloedneus, botbreuken en ontwrichting, brandwonden, insectensteken, kwallensteken, uitgeslagen tanden, tekenbeten, slangenbeten, onderkoeling, voorwerp in neus, oor, huid.

Onderwijs Vlaanderen
De website van de administratie Basisonderwijs. Je vindt hier informatie over het door de Vlaamse Gemeenschap erkend, gefinancierd of gesubsidieerd gewoon en buitengewoon kleuter- en lager onderwijs (dus geen informatie over het privť-onderwijs in Vlaanderen).
Algemene informatie: adressen en onderwijsaanbod, cijfers en statistieken.
Informatie voor directies/secretariaten: administratie, verificatie en inspectie, brochures, onderwijslandschap, regelgeving, edulex, rondes van Vlaanderen, schooldirect, vervangingspool.
Informatie voor personeelsleden: bekwaamheidsbewijzen (BBaO online), brochures, eindtermen, ICT programmamatrix, internationalisering, nascholingsmogelijkheden, vervangingspool.
Informatie voor ouders: brochures, eindtermen en ontwikkelingsdoelen, huisonderwijs, schoolvakanties, steunpunt voor ouders.

Oor
Over horen en oren, oorsuizen wat is dat?, oticon, geluid en gehoor

Oorlog
Kinderen in oorlog. Tijdens de Kindertop van de Verenigde Naties heeft Dokters van de Wereld het document "Kinderen in Conflict" gepresenteerd, waarin aan de internationale gemeenschap werd gevraagd om psychologische hulpverlening aan kinderen in gewapende conflicten (en met name voor kinderen die slachtoffer of getuige zijn van gewelddadigheden) als onderdeel op te nemen van de "hulp" waar de slachtoffers volgens het Internationale Humanitaire Recht en volgens de Verklaring van de Internationale Rechten van de Mens recht op hebben. In verschillende landen zoals TsjetsjeniŽ, Palestina, Afghanistan en Guinee helpt Dokters van de Wereld kinderen die slachtoffer zijn van de conflicten in hun land door medische zorg te verlenen, maar ook door hen psychologische hulp te bieden voor de wonden die je niet ziet.

Oost-Vlaanderen
GIS staat voor Geografisch InformatieSysteem. Een GIS-systeem maakt het mogelijk om geografisch gerefereerde gegevens in te voeren, te bewaren, te analyseren en voor te stellen. Deze site biedt toegang tot allerlei geo-informatie, binnen het werkingsgebied van GIS-Oost.

Oost-Vlaanderen
Gisoost toont luchtfoto, stratenplan, kaart, kadasterplan van Oost-Vlaanderen. Ben je op zoek naar je eigen huis, straat of gemeente vanuit de lucht gezien en woon je in Oost-Vlaanderen ? Klik dan hier!

Origami en vouwwerkjes
Knutselwerkjes allerhande.

Paddenstoelen
Wat zijn paddenstoelen ? Welke soorten zijn er ? Hoe ziet en paddenstoel eruit en welke delen heb je ? (De bouw van een paddenstoel)

Paddenstoelen
Dit is een site voor iedereen die belangstelling heeft voor paddenstoelen.

Deze website geeft leuke en interessante informatie, zowel voor hen die nog niet veel weten over paddenstoelen als voor diegenen die hun kennis willen uitbreiden of op zoek zijn naar specifieke informatie.

Paddenstoelen : Soorten
Deze site geeft een lijst van alle soorten paddenstoelen. Je krijgt per soort de naam, latijnse naam, foto's en vindplaats.

Pesten - Plagen
Wat is pesten en wat is plagen? Kan je er iets aan doen ?

Piramiden van Gizeh
Vlakbij de hoofdstad van Egypte, CaÔro, liggen 3 hele beroemde piramiden. Ze worden de 3 piramiden van "Gizeh" (plaats) genoemd. Ze zijn gemaakt voor farao's Chefren, Cheops en Mykerinos. Lees hier het verhaal over deze merkwaardige bouwsels.

Planeten
"De Negen Planeten" is een overzicht van de geschiedenis, de mythologie en de huidige wetenschappelijke kennis van alle objecten (planeten, manen, kleinere objecten) van ons zonnestelsel. De pagina's bestaan uit tekst en beelden, sommige hebben geluid en animaties, met vele verwijzingen naar gerelateerde informatie./r/nOver de zon, maan, Aarde, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, ringen, Uranus, Neptunus, Pluto, kometen, Halley, meteoren, andere zonnestelsels, ruimtesonde, ontstaan van het zonnestelsel.

Planeten
Website met info over de sterrenkunde, sterrenbeelden, planeten, ...

Planeten
Informatie over de verschillende planeten in ons zonnestelsel

Planten
Determineer een plant: welke plant is het?

Planten - Dieren ? Zoek wat het is
Zoek uit aan de hand van beschrijving welk organisme je gevonden hebt.

PoŽzie
Klik hier om naar meer dan 150.000 gedichten te gaan!

PoŽzie - Meander
Boeken (literatuur) info, gedichten, verhalen, ...

Post
De geschiedenis van de post.

Prehistorie
Een boeiend verhaal over de prehistorie, met bijzondere aandacht voor Lucy, een klein dametje, dat leefde in een zeer ver verleden.

Prehistorie - geschiedenispark
Maak een virtuele wandeling door het geschiedenispark Archeon en ontdek de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Puitaal
Anders dan de naam doet vermoeden is puitaal geen familielid van de aal. Hoewel hij net als de paling een slangachtig lichaam heeft, staat hij, als soort vis, dichter bij de kabeljauwachtigen.

RB-Soft
Geen online oefeningen, maar wel programma's downloaden en installeren voor computergebruik in de klas:
- KlokWijs: Werken met de klok en de kalender.
- DeEuro2002: De euro actueel (vanaf 2002) en uitgebreid.
- kalligra: werkblad voor kalligrafie.

Religie
Portaalsite over religie.

Renoir
Schilderkunst van Renoir. Impressionisme.

Robotfoto
Maak een robotfoto van een verdachte die je zag. Niet zo makkelijk als je dacht !

Robotfoto II
Maak een robotfoto. Je hebt hier meer elementen om een natuurgetrouwere foto te maken dan in Robotfoto.

Romeinen - geschiedenis voor kinderen
Romeinen: algemeen, oorlog, maatschappij, goden, bouwwerken, Rome, PompeÔ, Romeinse gebouwen.

Romeinen in Limburg
De Romeinen in Limburg. Op bezoek bij de GalliŽrs in het begin van onze tijdrekening.

Romeinse tijd - geschiedenispark
Maak een virtuele wandeling door het geschiedenispark Archeon en ontdek de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Rubenshuis
Het hoogtepunt van ons rijke verleden is in het Rubenshuis tastbaar aanwezig. Deze kunstenaarswoning met paleisallures vindt nergens haar weerga. Het leven van de grote barokschilder ontrolt zich hier voor je ogen en laat je zo zijn veelzijdig talent ontdekken: schilder, architect en diplomaat, verzamelaar en geleerde, echtgenoot en vader. Maar bovenal ontdek je er Rubens als de prins van de barok in Europa.

Ruimtestation ISS - huidige plaats
Hier kan je de huidige plaats van het ISS ruimtestation volgen.

Ruimtevaart - site van een Nederlandse sterrenwacht
Cosmos is een vraagbaak voor iedereen die iets wil weten over de sterrenhemel, de ruimtevaart of het weer.

Satellietfoto's BelgiŽ
BelgiŽ gezien vanuit de ruimte.

Satellietfoto's leren bekijken (edusat)
Edusat is een educatieve website waarop je satellietbeelden kan bekijken. Edusat is een initiatief (DWTC) in het kader van het Telsat-programma.

Schaken
Hier kan je tegen de computer schaken.

Schaken
Hier kan je tegen een (onbekende) andere spelen on-line.

Schaken : Minicursus schaken on-line
Inhoude van de schaakcursus:
Schaken, hoe moet dat?
Het schaakbord
CoŲrdinaten
De stukken
De stukken nader bezien
De beginstelling
Loop van de stukken
De toren
De loper
De dame
De koning
Het paard
De pion
Extra regels
Slaan
Slaan met de toren
Slaan met de loper
Slaan met de dame
Slaan met het paard
Slaan met de koning
Slaan met de pion - I
Slaan met de pion - II
Slaan met de pion - III
Schaak en mat
Het schaakgevende stuk slaan
Een stuk tussenplaatsen
Weggaan
Schaakmat - I
Schaakmat - II
Pat
Opgave: Zettenverloop
De rokade
De korte rokade
De lange rokade
Extra regels bij de rokade
Promotie
Wit promoveert
Zwart promoveert
Einde

Schelpen determineren
Zoek aan de hand van foto's en beschrijvingen welke schelp je gevonden hebt aan ons strand.

Schiermonnikoog - Wadden
Ga naar de site van het Nationaal Park Schiermonnikoog (Nederland). Bestudeer de verschillende landschappen (strand, duinen, bos, kwelder, polder, westerplas, wad en dorp. Het weer en het klimaat, en de fauna en flora

Scholen op het net
Vlaamse scholen op het net.

Schrift - HiŽrogliefen
Hoe ziet je naam er uit in hiŽrogliefen? Kijk hier of vertaal hem.

Seizoenen - lente herfst zomer winter
Wat zie je, wat verandert er in de verschillende seizoenen.
lente herfst zomer winter met werkblaadjes.
Oefeningen voor zelfstandig leren met opdrachtblaadjes.

Sfinx
Vlakbij de 3 piramiden van Gizeh staat de Sfinx. (Sphinx) De naam "Sfinx" stond voor de god Re-Horachte. Deze god was een zonnegod. Later werd de Sfinx "het levende beeld" genoemd. De Arabieren noemden de Sfinx "Vader van de angst".

Skelet - Osteoporose
Hier kan je een test doen om te weten hoe groot jouw risico is op osteoporose (= beenderontkalking)?

Slaven
Het slavernijverleden was lange tijd een vergeten geschiedenis. Hier vind je het antwoord op al je vragen over slavernij en slavenhandel. Er zijn voldoende getuigen uit vroeger tijd die daarover verhalen. Download alle bronnen voor je werkstuk of spreekbeurt en speel de quiz.

Sluizen
Werking van sluizen.

Sluizen
Een powerpointvoorstelling (filmpje) over de werking van sluizen. Je ziet in schematische voorstelling een schip door de sluis varen.

Spoorwegen
De Belgische spoorwegen, treintabel, treinen.

Sport
Training, preventie, blessures, EHBSO, EHBO, voeding. Bedoeling van deze website is dat elke sporter, van recreant tot professioneel, maar ook trainers, begeleiders, sportverenigingen, sportfederaties, Ö via deze weg informatie kunnen vinden over training, blessures, hoe deze blessures vermijden, voeding, enz. Ook nuttige informatie over sportmedische keuring en erkende keuringscentra en -artsen vind je hier terug.

Spreekwoorden en gezegden
Zoek spreekwoorden, gezegden en zegswijzen op.

Stamboom - erfelijkheid
Waarom heb jij blauwe ogen en blond haar ? Je leert ook over dominante genen, jongen of meisje, ...

Stamboom van Keizer Karel V - kinderen
Kinderen en 'onechte kinderen' van Keizer Karel V.

Stamboom van Keizer Karel V - voorouders
Hier vind je de stamboom van Keizer Karel V./r/nHuizen van Habsburg, BourgondiŽ, CastiliŽ en Aragon.

Tanden
Bloedneus, botbreuken en ontwrichting, brandwonden, insectensteken, kwallensteken, uitgeslagen tanden, tekenbeten, slangenbeten, onderkoeling, voorwerp in neus, oor, huid.

TaoÔsme
Volgens het TaoÔsme is alles in een perfecte harmonie, een harmonie die niet statisch is, maar in voortdurende verandering, een voortdurend wisselend evenwicht. Het erkent dat alles zijn tegendeel heeft. Dat niets kan bestaan zonder dat tegendeel en dat er voor alles zijn tijd is.

Techniek
Bij het woord 'techniek' denk je waarschijnlijk aan ingewikkelde apparaten, zoals computers of robots. Maar er zijn ook heel gewone dingen die met techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een hamer, een tafel en een stoel. Al die dingen zijn gemaakt door mensen. Op straat zie je ook veel dingen die met techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een stoplicht, een lantaarnpaal, een auto.

Texel
Neem een virtueel kijkje op Texel.

Texel : virtuele tour
Neem een virtuele tour in Texel.
Bekijk panoramafoto's.

Texel : Webcam op Oude Schild
Kies onder een camera positie en bestuur nu zelf live de webcam van cafť Kombuis.
Terras-Cafe de Kombuis
TX35 Zeester
Sportvisboot Rival
TX44 Waddenzee
TX10 Emmie
Zuiderhaven + Noorderhaven
Pakhuus Restaurant + kade
Restaurant Havenzicht
Havenhotel Texel
Havenmond Texel
kade Oostzijde
kruising + RAB oliehandel

Texel : Webcams
Alle webcams van Texel op een rij.

Texel info
Bij ons vindt u de leukste en mooiste Texel filmpjes over uitgaan, evenementen, accommodaties, dorpen, musea, natuur, attracties en hotels.

Thee
Deze site geeft info over thee
geschiedinis, verbouwen van thee, productie, thee pakken, soorten thee, theÔne, thee zetten, recepten.

Thee
Kort overzicht bij het thema thee:
Thee uit India, thee drinken, theeplantage

Thee : teelt en handel
Geen website, maar een infobrochure over thee door de wereldwinkel. Je leert er meer over de teelt, handel en soorten thee.

Toneel
Een korte inleiding.

Toneel in de Middeleeuwen
Het vroegste middeleeuwse toneel is in kerken ontstaan. De abele spelen zijn de vroegste voorbeelden van ernstig wereldlijk toneel in Europa.

Toneel in Japan
In Japan en dan met name het oude Japan, waren dans, toneel en muziek vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een echt onderscheid maken is daarom niet goed mogelijk, althans voor de traditionele vormen. Het Japanse toneel kent zowel oude als nieuwe toneelvormen.

Tweede Wereldoorlog
Nederland tijdens de oorlog, samenwerking met de Duitsers, krant en radio, de Joden, Anne Frank en concentratiekampen.

Twintigste eeuw
De Twintigste eeuw voor kinderen, over:
- Uitvindingen.
- Periode 1900 - 1939:
Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918), Economische crisis (1929 - 1939), Rusland wordt communistisch (1900 - 1917)
- Periode 1940 - 1945:/r/noorlog in Nederland, Joden in Nederland, Tweede Wereldoorlog algemeen, hoe kreeg Hitler zijn volk achter zich ?, het leven van Hitler.
- Periode 1946 - 2000:/r/nKoude Oorlog (1945 - 1989), Nederlands-IndiŽ (1946-1951).

Vaderdag
Stuur een virtuele kaart voor vaderdag

Van Gogh
Schilderkunst van Vincent Van Gogh. /r/nExpressionisme, fauvisme, vroeg-abstractie.

Vervoer
De geschiedenis van het vervoer. Van boomstam in de prehistorie over postkoets tot trein, tram, bus en auto nu.

Vissen in de Noordzee
Informatie over een aantal vissen van onze Noordzee.

Vlaggen van Afrika
Vlaggen van Algerije Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Centraal Afrika Congo Djibouti Egypte Equatoriaal Guinea EthiopiŽ Gabon Gambia Ghana Guinea Bissau Guinea Ivoorkust Kameroen Kenia Lesotho Liberia LibiŽ Madagascar Malawi Mali Marokko MauritaniŽ Mozambique NamibiŽ Niger Nigeria Uganda Rwanda Senegal Sierra Leone Soedan Somalie Swaziland Tanzania Togo Tsjaad TunesiŽ Zambia Zimbabwe Zuid-Afrika

Vlaggen van AziŽ
Vlaggen van Afganistan Bangladesh China Cambodja India Indonesie Iran Israel Irak Japan Jordanie Kazachstan Koeweit Noord-Korea Zuid-Korea Laos Libanon Maleisie Mongolie Birma Nepal Oezbekistan Oman Pakistan Philipijnen Rusland Saoedi-Arabie Sri Lanka Syrie Taiwan Thailand Verenigde Arabische Emiraten Vietnam Yemen

Vlaggen van de wereld
Op deze pagina vind je de vlaggen van alle landen van de wereld.

Vlaggen van Europa
Vlaggen van AlbaniŽ Andorra BelgiŽ BosniŽ Bulgarije Cyprus Denemarken Duitsland Estland Finland Frankrijk GeorgiŽ Griekenland Groot-BrittanniŽ Hongarije Ierland IJsland ItaliŽ JoegoslaviŽ KroatiŽ Letland Liechtenstein Luxemburg Malta Nederland Noorwegen Oekraine Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Rusland San Marino SloveniŽ Slowakije Spanje TsjechiŽ Turkije Vaticaanstad Wit-Rusland Zweden Zwitserland

Vliegtuigen
100 jaar vliegtuigen, ... of vlogen de Chinezen duizenden jaren geleden ook al ?

Vlinder
Van ei tot vlinder in spelvorm. Ei, rups, pop, vlinder.

VN - Verenigde Naties
Op 24 oktober 1945 werden de Verenigde Naties opgericht. Er waren toen 51 landen die lid waren. Ze wilden zich inzetten voor de vrede door internationale samenwerking en collectieve veiligheid. Nu zijn bijna alle landen van de wereld (191) lid van de UNO. De Verenigde Naties heeft vier doelstellingen:
- de bevordering van de internationale vrede en veiligheid
- de ontwikkeling van vriendschappelijke relaties tussen naties
- samenwerking bij het oplossen van internationale problemen
- het bevorderen van de naleving van de mensenrechten.
Door lid te worden van de VN aanvaardt een land de doelstellingen en de voorschriften die vastgelegd zijn in het Handvest. De blauwhelmen horen ook vij de VN.

Voeding en gezondheid
Hier kan je een gezondheidstest doen. Weet jij wat je eet aan vezels, groente, fruit ?

Voeding en zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap moet het lichaam van de moeder de baby in spe gedurende negen maanden van alle nodige voedingsstoffen voorzien. Goed eten is dus heel belangrijk, en dat zowel voor de zwangere als voor het kind. Wie bovendien al van vůůr de zwangerschap gezond en gevarieerd eet, loopt tijdens en na de zwangerschap minder kans op voedingstekorten. Een artikel van S. Quintelier
(DiŽtiste)

Voeding, je ziet wat ze eet.
Het idee dat voeding een direct effect zou hebben op de huid spreekt tot de verbeelding. Zijn dit fabeltjes of is er toch iets van aan ?

Vogels
Kenmerken van vogels, waarin onderscheiden zij zich van de andere dieren?

Volksverhalen
Volksverhalen over spoken, tovenaars, heksen, duivels, kastelen, zwarte katten en weerwolven. De meeste teksten van deze site zijn ontleend aan S. Top, "Een Vlaamse volksverhalenbank in uitvoering", MORES - Tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen.

Vorstenhuis
Stamboom van het Belgische Vorstenhuis (om af te drukken).

Vos
Alles wat je wil weten over dit slimme roofdier en meer...
de rode vos (vulpes vulpes).
Hoe hard kan een vos lopen ?
Hoelang is z'n staart ?
Wanneer worden de jongen geboren ?
De vos is alom bekend uit fabels en vertelsels waarin hij meestal geen fraaie rol krijgt toebedeeld. Het beestje heeft daardoor onterecht een kwalijke reputatie.
Hondsdolheid en nu ook de vossenlintworm,
Hoe gevaarlijk zijn ze voor vos en/of mens ?

Vos
Kenmerken van de vos, uitelijk, snelheid, voortplanting, verspreiding, wat doet de vos gedurende de verschillende maanden van het jaar, voeding, nestplaats, jongen, familieband, territorium

Vos
Deze site is gemaakt door mensen die niet van vossenjacht houden en zijn tegen jagers. Let hier op als je deze site leest.

Vos
Waar leven vossen ? Hoeveel jongen brengt hij groot ? Wat eten vossen ? Hoeveel wegen vossen en hoe oud worden ze ? Op deze eenvoudige vossensite kom je het te weten.

Vos: Van den Vos Reynaerde
Een moderne vertelling van dit oud verhaal.

Waddeneilanden
Kom heel wat te weten over voc, jutten, leven en werk op de waddeneilanden.

Wapens - 'nieuwe' wapens uit de Eerste Wereldoorlog
Artillerie, tanks, oorlogsschepen, gifgas, mosterdgas, Ieperiet, Royal Navy, uitvinders.

Warhol (Andy)
Biografie: Andy Warhol, (1968-1987)pop-art kunstenaar.

Warhol (Andy)
Kunst leren bekijken. Een uiteenzetting over leven en werk van Andy Warhol.

Water
Op het belang van water hoeft nauwelijks te worden gewezen. Zonder water is er op onze aarde geen leven mogelijk.

Vandaag vormt het winnen, zuiveren en distribueren van water geen onoverkomelijke moeilijkheden meer. Nu vormt milieuvervuiling een groot probleem, omdat het de kwaliteit van het water als basisgrondstof aantast. Wij geven u alvast enkele milieutips waar u actief kunt meehelpen.

Waterdieren
Bloedzuiger, waterspin, poelslak, geelgerande watertor, larve van een waterjuffer, ruggezwemmer, vlokreeft, driedoornig stekelbaarsje, zwemwants, waterschorpioen, watermijt, schaatsenrijder, libellelarve, salamanderlarve, watervlo, platworm, waterpissebed, duikerwants, larve van een watergaasvlieg, waterkevertjes, haftenlarve, posthoornslak, karper, zeelt.

Watermolens in BelgiŽ
Allemaal oude foto's van watermolens in verschillende Belgische steden en provincies.

Webkwesties
Opdrachten op het internet per thema geordend.

Weersvoorspelling
Welk weer wordt het morgen ?

Weersvoorspelling - kust
Meetpunten & webcams, de voorspellingen, klimatologie, actueel weer Europa, meteograms, meteo info, voorspellingskaartjes, teken zelf weerkaarten, satelliet & radar, piloot info, skipper info, voorspelling via Email?, toeristische diensten kustgemeenten.

Wereldgodsdiensten
Deze site geeft een overzicht van de belangrijkste punten van de 5 grote religies.
Naast elkaar het ontstaan, stichter, god/goden, openbaring, heilige boeken, leer, leefregels, richtingen, organisatie en verspreiding vergeleken.
HindoeÔsme
Boeddhisme
Jodendom
Christendom
Islam

West-Vlaanderen
- Luchtfoto's West-Vlaanderen: Bekijk aan de hand van een adres de provincie op luchtfoto (april 2000). Vergelijk eventueel met orthofotoplannen uit 1990.
- Stratenplan West-Vlaanderen: Welke weg te kiezen ? Zoek het adres op de digitale stratenatlas. De gebruikte kaart is de Streetnet Raster stratenkaart uit 1998.
- Gewestplan en/of BPA's: Zoek aan de hand van een adres welke mogelijks de bestemming is van het gewestplan (versie 01/11/99) en of er een BPA toepasselijk is. Hierbij worden de 'stafkaarten' (schaal 1/10.000) gebruikt.

West-Vlaanderen
Giswest toont luchtfoto, stratenplan, kaart, kadasterplan van West-Vlaanderen. Ben je op zoek naar je eigen huis, straat of gemeente vanuit de lucht gezien en woon je in West-Vlaanderen ? Klik dan hier!

Wiel
De geschiedenis van het wiel.

Woestijnen
Woestijnen in de wereld, bekeken vanuit de ruimte. Noord-Amerika, Atacama, Sahara, Namib, Arabische Woestijn, Woestijn van Centraal-AziŽ, Takla Makan, Gobi, Australische Woestijn.

Zee - wat zie je aan zee ? Wat heb je gevonden ?
Via foto's en een zoektabel kan je opzoeken wat je aan het strand vond. Niet enkel schelpen maar ook andere dieren en planten:
tweekleppigen
arkschelp artemisschelp boormossel kokkel gaper hartschelp
mantel marmerschelp schede mossel nonnetje oester
paardenzadel platschelp Sint-Jacobsschelp tafelmesheft tapijtschelp venusschelp zaagje slak alikruik kreukel brakwaterhorentje fuikhoren koffieboon muiltje of slipper
olifantstandje penhoren priktolhoren purperslak schaalhoorn of napslak stekelhoren tepelhoorn tolhoorn
trapgevel wenteltrap wulk of kinkhoren wier knotswier riemwier blaaswier zeeŽik platwier spons poliep zeerasp wier vliescelpoliep zeevinger kwallen haarkwal kompaskwal oorkwal zeepaddestoel meloenkwalletje zeedruifje anemoon worm goudkammetje kalkkokerworm schelpkokerworm zeepier inktvis zeeschuim mossel zeepokken kreeft breedpootkrab heremietkreeft krab Noordzeekrab strandkrab wolhandkrab zwemkrab hartegel of zeeklit slangster zeeappel zeeboon zeester, eikapsel van hondshaai, stekelrog, wulk

Zeedonderpad
De zeedonderpad is voor de meeste duikers in de Zeeuwse wateren een bekende vis. Er komen in Zeeland 2 variaties voor van de zeedonderpad, de gewone en de iets kleinere groene zeedonderpad. Er bestaat ook nog een 3e soort ,maar deze leeft alleen in zoetwater, dat is de rivierdonderpad.

Zijderoute
De zijderoutes: VenetiŽ, Baghdad, Balkh, Kashi, Urumqi, Wuwei, Xi'an. Transcontinentale verbindingswegen over meer dan 7000 kilometer sinds meer dan 2000 jaar bekeken met satellietbeelden. De westerse wereld maakte pas echt kennis met deze routes via de verhalen van Marco Polo, een Venetiaans koopman en reiziger die in de 13e eeuw meerdere reizen naar het Verre Oosten maakte.

Zijderoute - overzicht en geschiedenis
Kaartje en uitleg van de zijderoute van de Middellandse zee tot Xi'an in China. De historische zijdeweg bestond uit een aantal routes, die China over land via de oasen van de westelijke Taklamakan-woestijn met India, Centraal-AziŽ en het Middellandsezeegebied verbonden.

Zintuigen
Onderzoekjes en proefjes: /r/n- Het oog: werking van de lens, staafjes en kegeltjes, de pupilreflex, blinde vlek./r/n- Het oor: richting horen./r/n- De huid: temperatuurzintuigjes, tastzintuigjes./r/n- De neus: ruiken en proeven./r/n- De tong: smaakzintuigjes op de tong.

Zintuigen
Deze website gaat over de vijf zintuigen, namelijk ruiken, voelen, zien, proeven en horen. Elk zintuig wordt apart behandeld en van elk zintuig zijn er mooie foto's beschikbaar.

Zon
De Zon is de meest nabije ster. Daarom kunnen we haar beter bestuderen dan iedere andere ster. En dan blijkt dat zij helemaal niet zo saai is als vanaf de aarde soms lijkt! Op de 'Reis door de Zon' zie je vlammen op de Zon zo groot dat de aarde er tien keer in kan, wind met windkracht 1600, en zie je ook hoe uiteindelijk de aarde verschroeid zal worden door de stervende zon. De tijdsduur van deze 'Reis' is ongeveer 20 minuten.

Zon - foto's
Live foto's van de zon. Er zijn verschillende beelden door filtering van licht.

Zonnestelsel
Een virtuele toer door ons zonnestelsel. Een schitterende site over de ruimte. Ons Zonnestelsel bestaat uit een ster die wij de Zon noemen, de planeten (vanaf de zon gezien) Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. De interplanetaire ruimte is gevuld met stof en plasma. Ons zonnestelsel samen met alle sterren die je kunt zien op een heldere avond noemen we de melkweg. /r/nApollo 11, Cassini, Clementine, Galileo, Hubble, Space, Telescope, Lunar, Prospector, Mariner, Mars, Pathfinder, Pioneer, Viking missies, Voyager, Adams Couch, Aldrin Edwin E Jr., Armstrong Neil, Barnard Edward Emerson, Bond William Cranch, Bruno Giordano, Cassini Giovanni Domenico, Collins Michael, Copernicus Nicolaus, Dollfus Audouin, Galileo Galilei, Galle Johann Gotfried, Herschel Sir William, Hooke Robert, Huygens Christiaan, Kuiper Gerard, Lassell William, Le Verrier Urbain Jean Joseph, Marius Simon, Pickering William Henry, Synnott Stephen P, Tombaugh Clyde W., Apollo missie, arachnoide, asteroÔde, atmosfeer, Aurorannewinden, bar, binnenkern, bovenmantel, buitenkern, caldeira, centrifugale kracht, chromosfeer, concentrisch, corona, D- laag, dampkring, ecliptica, ellips, fotosfeer, gasplaneet, gasreus, getijdenkracht, getijdenwerking, herdermaan, inslagkrater, inslagring, interplanetaire ruimte, interstellaire ruimte, kern, komeet, korst, krater, lava, maan-eclips, magma, mantel, massa, melkweg, melkwegstelsel, meteoriet, microbar, micrometeoriet, ondermantel, ovaal, overgangszone, pascal, perihelium, plasma, platentektoniek, protoster, retrogarde, star tracker, straal, supernova, synchroon, zonne-eclips, zonnenevel, zonnevlam, zonnevlek, zonnewind, zonsverduistering.

Zonnestelsel
Op deze site vindt u een verzameling informatie over ons zonnestelsel: bespreking van de planeten, geschiedenis, ruimtemissies naar hemellichamen. Ook aan actualiteit wordt aandacht besteed.

Zonsverduistering
Een powerpoint van de totale zonsverduistering in Amiens (11 augustus 1999) Foto's en schema alsook een filmpje hoe een zonsverduistering tot stand komt en wat je ziet vanuit de ruimte ( ons zonnestelsel ).

Zonsverduistering 2005
Wat is een zonsverduistering ? Leer het verschil tussen een ringvormige eclips, gedeeltelijke verduistering en totale zonsverduistering.

Zonsverduistering 2005
Maandagochtend 3 oktober 2005, van ruwweg tien voor tien 's ochtends tot tien voor half ťťn 's middags, ontbreekt een gedeelte van de zon. De Nieuwe Maan schuift dan precies tussen de aarde en de zon door, zodat in een smalle strook over het aardoppervlak een centrale zonsverduistering optreedt. Als de maan dichtbij de aarde staat, kan de zon daarbij totaal worden verduisterd. Maar op 3 oktober staat de maan juist ver van de aarde en is daardoor niet groot genoeg aan de hemel om de zon volledig te bedekken. Er blijft een felle ring van de zon over en het wordt dan ook nergens echt donker.

Zoogdieren
Spelletje: welke dieren zijn zoogdieren?

Zuidpool - landschappen en dieren, geschiedenis en expedities
Landschap: Hoe ziet Antarctica er eigenlijk uit? En hoe koud is het er, hoe hoog zijn de bergen en hoe zit het met het vele ijs? In dit hoofdstuk krijg je o.a. op deze vragen een antwoord.
Dieren : Welke dieren komen voor op Antarctica? In dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de Antarctische pelsrob, de Weddellzeehond en natuurlijk de pinguÔns die op dit koude continent voorkomen. Altijd al eens Antarctica willen bekijken? Dat kan ook via Internet. Bekijk de panorama's vanop verschillende plaatsen op de zuidpool.
Geschiedenis : Antarctica is al 5000 jaar lang een groot ongerept natuurgebied. Maar is dat altijd zo geweest? Onderzoekers zijn namelijk van mening dat Antarctica duizenden jaren geleden op een andere plaats op aarde heeft gelegen. Hoe zit dat?
Expedities : Aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw was Antarctica als enige continent nog onbekend voor de mens. Hoe gingen de expedities in hun werk?
Lees de indrukwekkende verslagen van enkele bekende ontdekkingsreizigers.

Zuidpool - ontdekkingsreizigers
Lang hield Antarctica zich verborgen. Pas in de 19de eeuw zagen mensenogen het voor het eerst. Daarmee was Antarctica het laatst ontdekte continent. Het duurde tot 1911 vooraleer het hart van Antarctica, de geografische zuidpool, bereikt werd. De ontdekking van Antarctica is er een van heroÔsche verhalen. De eerste ontdekkingsreizigers laveerden met hun zeilboten tussen de levensgevaarlijke ijsschotsen. In het begin van de 20ste eeuw trokken stoutmoedige mannen te voet of met een slee door de witte woestijn. Velen lieten het leven of werden verminkt doordat een ledemaat eraf vroor. Maar alle poolreizigers bezorgden de wereld spannende avonturenverhalen.

Zuivel
Themadossier over zuivel.<br />
leer over: koe, herkauwen, soorten koeien;<br />
werkblaadjes inclusief oplossleutel.

Zuivel
Themadossier van grasspriet over de bouw van een koe, herkauwen, runderrassen, met begrippenlijst en oplossingssleutel bij de werkbladen.

  Naar het begin van de pagina Afdrukken